Νέα Σκήτη
Η Νέα Σκήτη ή του Πύργου, όπως ονομαζόταν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, βρίσκεται μεταξύ της Μονής Αγίου Παύλου και της Σκήτης Αγίας Άννας, σε μια όμορφη τοποθεσία, κοντά στη θάλασσα και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου
Η περιοχή κατοικείται από τα πρώιμα χρόνια, όπως μαρτυρά ο αρχαίος πύργος της, από τον οποίο πήρε και την ονομασία της. Γύρω στον 10ο αιώνα, η Σκήτη βρισκόταν υψηλότερα, προς την πλευρά της Αγίας Άννας, και το καθολικό της ήταν στη θέση της σημερινής καλύβας των Αγίων Αναργύρων.
Την εποχή εκείνη η Σκήτη έφερε την ονομασία του "Βενεδίκτου" ή του "Σταυρού". Στο 2ο μισό του 11ου αιώνα, η Σκήτη μεταφέρθηκε πιο κοντά στη θάλασσα και το καθολικό της οικοδομήθηκε εκεί που βρίσκεται σήμερα η καλύβα της Υπαπαντής.
Το κλίμα της περιοχής είναι γλυκό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Η Νέα Σκήτη είναι η πιο περιποιημένη μοναστική συνοικία του Αγίου Όρους, γι' αυτό και αποτελούσε το φιλόξενο τόπο σχολαζόντων αρχιερέων. Κάθε αυλή είναι και ένας νεραντζόνας, εκτός από εκείνη του καθολικού που κοσμείται από κυπαρίσσια, ιτιές, ευκαλύπτους. Η μικρή αμμουδερή παραλία της είναι αλίμενη και πολύ καθαρή.
Η Νέα Σκήτη είναι γνωστή για τους ενάρετους μοναχούς που ασκήτεψαν εκεί, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πνευματικοί πατέρες, που ανήκαν στο αναγεννητικό κίνημα των Κολλυβάδων.
Το καθολικό της Νεάς Σκήτης
Το σημερινό καθολικό της Σκήτης, αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου, άρχισε να ανεγείρεται το 1730 και ολοκληρώθηκε το 1757. Είναι ένας ναός όχι πολύ φωτεινός, με νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Οι τοιχογραφίες του δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχείς. Η λιτή χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ο νάρθηκας στο τέλος του ίδιου αιώνα.
Η Αγία Τράπεζα είναι ξυλόγλυπτη, φιλοτεχνημένη κατά τρόπο εντυπωσιακό. Το 1901 στο καθολικό κτίσθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου το οποίο θεωρείται τάφος τριών αρχιερέων που ασκήτεψαν εδώ: του Θεοφάνους Λακεδαιμονίας, του Βησσαρίωνος Ραψάνης και του Γερασίμου Χαλεπίου.
Η βιβλιοθήκη του καθολικού φυλάσσει περί τα 200 χειρόγραφα και περίπου 500 έντυπα. Τα χειρόγραφα είναι κυρίως αντίγραφα του περασμένου αιώνα. Στο σκευοφυλάκιο υπάρχουν εικόνες, άμφια, σταυροί, εγκόλπια, ράβδοι και τεμάχια διαφόρων τιμίων λειψάνων.
Η Σκήτη είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, μια γιορτή που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Είναι γνωστή για την αγιογραφία της, με σημαντικούς αγιογραφικούς οίκους όπως των Κυριλλάίων, των Αβραμαίων, των Σπυριδωναίων, του Μοναχού Νίκωνος και του Ιερομονάχου Προδρόμου.
Επίσης οι μοναχοί της Νέας Σκήτης ασχολούνται με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιών, λεμονιών και μανταρίνων.