Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Άγιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Α,Μ
Άγιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
29/10/2024

Βιογραφία


Ητο από ῎Εδεσσα Μεσοποταμίας, ενυμφεύθη με βία των οικείων του, όμως κρυφά επήγε εις το όρος και ησύχαζε εις ένα μικρό κελλίον έγ-κλειστος μόνο από ένα μικρό άνοιγμα ωμίλει καθώς το ῞Αγιο Πνεύμα τον εφώτιζε και εδέχετο τα προς συντήρησί του αναγκαία, άρτο, ύδωρ... ῎Εζησε 50 χρόνους εις αυτό το κελλίον αγωνιζόμενος. ῾Ο επίσκοπος κι᾿ ο λαός τον έφεραν εις την εκκλησία, εχειροτονήθη ιερεύς και επίσκοπος εις το χωριό ειδωλατρών Ταινία. 

Πολλά βάσανα υπέμεινε από απίστους, δαρμούς, θλίψεις, διότι συνέτριψε τα είδωλα. Τέλος εβάπτισε περί τους χιλίους χριστιανούς.῎Εκτισε εκκλησία, ιδιαιτέρα αγάπη είχε εις τον 12ον Ψαλμό. Μετά από ένα έτος ανεχώρησε κρυφά και επήγε εις ερημικό τόπο, αγωνιζόμενος ως πρότερον. ῾Ο Δαίμων εις σχήμα αγγέλου μετασχηματισθείς επαινούσε τον άγιο διά τας αρετάς του, άλλοτε του έφερε ταραχάς, σεισμούς, με την μορφή υπηρέ-του άναψε το λυχνάρι του αγίου και έψαλλε τον 118 ψαλμό. ῾Ο άγιος είπε εις δαιμόνιο· «᾿Εάν γνωρίζης ότι είναι μακάριοι οι αγαπώντες τον Κύριο διατί πειράζεις αυτούς;» απήντησε· «διότι δεν υποφέρω να τους βλέπω όταν εργάζωνται το αγαθόν».

Μία φορά οι δαίμονες έδεσαν αυτόν και ήθελον να ρίξουν εις μία χαραδρα, ο άγιος ελευθερώθη ψάλλον το «᾿Εκύκλωσάν με ώσπερ μέλισσαι κλπ του 117 ψαλμού». Πάντοτε με δάκρυα προσηύχετο διά την αμαρτία του κόσμου, ποτέ δεν έγέλασε, ούτε ησθένησε, ένα ῥάσο εφορούσε σ᾿ όλη του τη ζωή.῞Οταν απέθανε ο αδελφός του η ανηψιά του Μαρία 7 ετών ήθελε ν᾿ ακολουθήση την ζωή του αγίου αλλά να μένη μαζί του. 

Ο άγιος εδέχθη να μένη εις ένα κελλίον πλησίον του, εδίδασκε γράμματα από την θυρίδα του κελλίου του και οδηγούσε εις την οδόν του Κυρίου. ῾Η Μαρία 12 έτη έζησε ασκουμέ-νη, κάποιος μοναχός κακότροπος ερχόμενος εις τον ᾿Αβράμιον νικηθείς από τον δαίμονα της πορνείας έπραξε την αμαρτίαν με την Μαρία, την έφερε εις την πόλι Αισό και τέλος κατέληξε εις ένα πορνείον.῾Ο άγιος είδε μίαν ημέρα ένα όραμα, ότι ένας δράκων εισήλθε εις το κελλί του και κατέφαγε μία περιστερά. 

Τρείς ημέρας συνεχώς προσευχόμενος έμεινε, πάλι είδε να έρχεται ο δράκων και να πίπτη νεκρός εις τους πόδας του και να εξέρχεται από εντός του η περιστερά... Μετά από δύο έτη έμαθε που ευρίσκεται η Μαρία, εξήλθε της ασκητικής του καλύβης, ενεδύθη στρατιωτική στολή, εισήλθε εις το πορνείον προσποιούμενος ότι ήθελε να μείνουν τήν νύκτα μαζί, συνέφαγε κρέας και οίνον ήπιε μαζί της, ενώ είχε 50 χρόνια να ίδη γυναίκα και να φάγη κρέας κλπ.᾿Εφανερώθη ο άγιος εις την Μαρίαν λέγων· «επάνω εις την ψυχήν μου αι αμαρτίαι σου, τέκνον μου, ελθέ εις την προτέραν οδόν».

Επέστρεψαν εις τα κελλία των και τόση μετάνοια έδειξε η Μαρία, ώστε και θαύματα έπραξε. ᾿Εκοιμήθη εν ειρήνη ο άγιος, πλήθη λαού ήλθον και ενεταφίασαν με Τιμάς δηλ. αγρυπνούντες και ψάλλοντες, το δε παλαιόρασό του διεμοίρασαν διά «ευλογία». Μετά 5 έτη εκοιμήθη και η Μαρία. Το λείψανό της έλαμψε ως ήλιος, αψευδές σημείον της ψυχικής λαμπρότητος.

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.

Ζωῆς τῆς φθειρομένης λιπῶν τᾶς ἀπολαύσεις, ἐν τὴ τῶν μελλόντων ἐλπίδι, Ἀβράμιε θεοφόρε, ὁσίως ἐβίωσας ἐν γῇ, καὶ χρῖσμα ὑπεδέξω ἱερὸν διὰ τοῦτο ὡς τοῦ Λόγου μυσταγωγός, κατηύγασας τοὺς βοώντας, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Ἐν σοὶ Πάτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβὼν γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Ἀβράμιε τὸ πνεῦμά σου.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.