Οσία Ματρώνα
Βιογραφία
Εζησε η οσία εις τους χρόνους βασιλέων Μαρκιανού (450-457) και Λέ-οντος Μακέλλη (457-474). ᾿Εγεννήθη εις πέργη Παμφυλίας υπανδρεύθη τον Δομετιανό και απέκτησαν την Θεοδότη. ῏Ηλθε εις Κων/πολιν με τον άνδρα της διά προσκύνημα· εις μία αγρυπνία εις ναό ῾Αγ.᾿Αποστόλων αποφάσισε να γίνη μοναχή. Την επομένη νύκτα ενώ προσευχόταν είδε εν οράματι ότι εδίωκε αυτήν ο άνδρας της και εκρύβη εις μοναστήριον.
Εγνώρισε ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού, ενεδύθη ανδρικά, υποκρινομένη τον ευνούχο, άνοιξε το ευαγγέλιο για βεβαίωσι και εύρε τό· «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν..κλπ»· έτσι επήγε εις μονή του ῾Αγ.Βασιανού λέγουσα ότι λέγεται Βαβύλας. Τόσο προέκοπτε πνευματικά και ήτο υπόδειγμα αληθούς μοναχού. Μετά από πολλά χρόνια ο Θεός εφανέρωσε εις τον ηγούμενον ότι είναι γυναίκα. ῾Ο Δομετιανός ήλθε εις τη μονή και εζητούσε την Ματρώνα. ῾Ο ηγούμενος διά να την προφυλάξη την έστειλε με τον διάκονο Μάρκελλο εις μονή ῎Εμεσα Συρίας.
Οταν ευρέθη η κεφαλή του αγ.᾿Ιωάννου Βαπτιστού (ιδέ 24 Φεβρουαρίου) επήγε εις Ματρώνα με άλλες μοναχές και επήρε μύρο με το μανδήλιό της αγγίζων αυτό εις την αγία κάρα. ῾Ο λαός εζήτησε από την Ματρώνα να χρισθή διά ευλογία. ῞Οταν έχρισε η οσία ένα τυφλό εκ γενετής, ανέβλεψε και εδόξασαν τον Θεόν.
Εγνωρίσθη εκεί ότι η Ματρώνα ήτο τόσα έτη εις το ανδρικό μοναστήριον. Μαθών ο άνδρας της επήγε εις την ῎Εμεσα και εζήτησε να ευλογήθή δήθεν από την Ματρώνα. Μαθούσα η οσία αυτό εδοποίησε αυτόν να περιμένη ολίγας ημέρας και θα συναντηθούν. Κρυφά έφυγε και ήλθε εις ῾Ιεροσόλυμα, επειδή και εδώ αναζητούσε αυτήν ο Δομετιανός εις Βηρυττό έφυγε και εκρύβη εις ναό ειδώλων.
Ενώ έψαλλε η οσία, οι δαίμονες έψαλλον τα ίδια λόγια, ταραχάς και φαντασίας έκαμον, η οσία ενίκησε αυτούς με την προσευχή. Μία ειδωλολάτρις γυνή η Σωφροσύνη και η ιέρεια των ειδώλων, εκατηχήθησαν από την οσία, εβαπτίσθησαν χριστιανές από τον επίσκοπον και έμειναν μαζί με την αγία γενόμεναι και μοναχές. Σύν τώ χρόνω αυξήθηκαν οι μοναχές εις το ασκητήριον της οσίας. ᾿Εσκέ-πτετο η οσία να μεταβή εις ᾿Αντιόχεια η Κων/πολι η ᾿Αλεξάνδρεια.
Είδε το εξής όραμα· ότι 3 άνδρες ο ᾿Αντίοχος, ο Κων/νος και ο ᾿Αλέξανδρος έβαλον κλήρους ποίος θα λάβη αυτήν γυναίκα του και έτυχε εις Κων/νον. ᾿Επληροφορήθη ότι αυτό είναι θέλημα του Θεού, μαζί με την Σωφρόνην επήγε εις το Βυζάντιο και εύρε τον όσιο Βασιανό ο οποίος της έδωκε ενα ησυχαστικό κελλίον. Ειδοποίησε και τις άλλες μοναχές από το ασκητήριο της Βηρυτού, ήλθον και συγκατοίκησαν. Προγνωρίσας τον θάνατό της, εκοιμήθη εν Κυρίω το 566 μ.Χ. ετών 100 (75 έτη μοναχική ζωή) πλήρης έργων αγαθών.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστὸν ἀγαπήσασα, τῶν ἀγαθῶν τὴν πηγήν, Ἀγγέλων ἐζήλωσας, μετὰ σαρκὸς τὴν ζωήν, Ματρώνα θεόπνευστε, σὺ γὰρ συνεύνου φίλτρον, παραδίδουσα ἐμφρόνως, ἤσχυνας τὸν Βελίαρ, τῷ πανσόφῳ σου τρόπω, διὸ τῆς ἀκατάλυτου δόξης ἠξίωσαι.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἐν σοὶ Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Ματρώνα τὸ πνεῦμά σου.