Άγιος Γρηγόριος Ακραγαντίνων

Βιογραφία
Εζησε εις χρόνους βασιλ. ᾿Ιουστινιανού ῾Ρινοτμήτου (685), ήτο από χωρίο Πρακτώρια της ᾿Ακραγαντίνων Σικελίας, γονέων Χαρίτωνος και Θεοδότης χριστιανών. ᾿Από μικρός σε δύο χρόνια έμαθε την εκκλησιαστική τάξι ακολουθάν και το ψαλτήριον, 12 έτών έγινε αναγνώστης, 18 ετών ευχομένου να ευδοκήση Κύριος να υπάγη προσκύνημα εις ῾Ιεροσόλυμα, άγγελος ελθών του είπε ότι εισήκουσε ο Θεός και να υπάγη εις το λιμάνι όπου αναχωρούσε πλοίον.
Οταν έφθασαν εις Καρθαγένη (Τύνιδα) εις το ναό ῾Αγ.᾿Ιουλιανού 3 μοναχοί τον εφώναξαν εξ ονόματος και του είπον ότι πηγαίνουν εις ῾Ιεροσόλυμα και ο Κύριος τους είπε να τον πάρουν μαζί τους. ῾Οδοιπορούντες έφθασαν, ο άγιος έμεινε εις πατριάρχη Μακάριο ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο. Οι 3 μοναχοί επέστρεψαν και όταν είδον την μητέρα του εις ᾿Ακράγαντα να κάμη μνημόσυνο (ενόμιζε ότι απέθανε) της ανήγγελαν τα καθέκαστα.
Ο Γρηγόριος επήγε εις Καρθαγένη εις μοναχό ερημίτη Μάρκον τ᾿όνομα, προορατικόν και υπετάγη 4 έτη και έμαθε παρ᾿ αυτού ῾Ρητορική και Φιλοσοφία διότι ήτο δάσκαλος. ῎Επειτα ελθών με ευλογία Μάρκου εις ῾Ιεροσόλυμα δι᾿ ένα έτος και μετά ᾿Αντιόχεια και Κων/πολι όπου μετέφρασε τους λόγους ῾Αγ.᾿Ιωάν. Χρυσοστόμου. ῎Εμεινε εις τον πατριάρχην Κων/πόλεως Γεώργιον αγωνιζόμενος υπεράνθρωπα, έτρωγε χόρτα κι᾿ αυτά ανά μερικές ημέρες...
Εγραψε λόγους κατά αιρετικών. Εις σύνοδον το 680μ.Χ. κατά Μονοθελητών έλαβε μέρος και κατίσχυνε αυτούς. Φεύγων τας ανθρωπίνας δόξας ήλθε εις ῾Ρώμη διά προσκύνημα υποσχόμενος εις βασιλέα και πατριάρχη ότι επιστρέφει σύντομα. ῎Εμεινε εις μονή ῾Αγ.Σάββα εις ῾Ρώμη, τοτε αποθανόντος επισκόπου ᾿Ακραγαντίνων εφανέρωσε ο Θεός αυτόν. Εις τον πάπα-῾Ρώμης και τον χειροτόνησε. ῞Οταν διάβαζε το Ευαγγέλιο περιστερά από το ιερό βήμα ήλθε και εκάθησε εις κεφαλή του.
Μετά 3 έτη ήλθον οι γονείς του και τον είδαν, προσεκύνησε κατά γης αυτούς, έκλαυσαν και εχάρησαν. ῾Ο λαός πόλεως τον υπεδέχθη ψάλλων «῞Αγιος ο Θεός», εθεράπευε κάθε αρρώστια ώστε έφερναν τους ασθενείς έξω από το κελλίον του η όπου διήρχετο, τους ευλογούσε και ιατρεύοντο. ῾Ο Σαβίνος και Κρήσκης (αιρετικοί) συκοφαντούσαν τον άγιον (ήθελαν τον αιρετικό Λεύκιο να χειροτονήσουν) και παρεκίνησαν κάποια Ευδοκία δίδοντας χρήματα να ειπή ότι επόρνευσε με τον άγιο.
῞Οταν ήτο ο άγιος εις το ναό έβαλαν την Ευδοκία εις δωμάτιον αγίου και εφώναξαν το λαό να ίδη.. Οι άρχοντες εφυλάκισαν τον άγιον, άγγελος τον έλυσε από τα δεσμά, την επομένη ημέρα η Ευδοκία κετηγορώντας τον άγιον εδαιμονίσθη. Τον έστειλαν εις πάπα ῾Ρώμης και εκεί εφυλάκισαν. Τη νύκτα δύο απόστολοι ήλθον και τον άλυσαν από δεσμά, εθεράπευσε τον δαιμονιζόμενο υιό του δεσμοφύλακος. Μετά ένα έτος τον έστειλε ο πάπας εις βασιλέα ᾿Ιουστινιανό διά να κρίνη την υπόθεσιν.
Ο βασιλεύς έστειλε τον σπαθάριο Μαρκιανό, 3 επισκόπους (᾿Αγκύρας -Κυζίκου και Κορίνθου) κί συνεκρότησν Σύνοδο εις Σικελία εις ναό ῾Αγ.᾿Ιππολύτου με 150 επισκόπους -μοναχούς και λαϊκούς (οι κατήγοροι ήσαν 110 κληρικοί και λαϊκοί). ῾Ο άγιος εθεράπευσε την Ευδοκία η οποία είπε την αλήθεια. ῾Η σύνοδος τους αιρετικούς εφυλάκισε και εξώρισε, ο άγιος παρεκάλει να μη τιμωρηθούν, τότε έγινε σφόδρα θύελα, καπνός μαύρος εκ τής γής εμαύρισε τα πρόσωπα των κατηγόρων, των Κρήσκευτος και Σαββίνου τα χείλη εστράβωσαν και ωμιλούσν ανάρθρως ο πάπας διέταξε να γίνουν δούλοι και ουδείς εκ των απογόνων των να ιερωθή.
Η Ευδοκία έγινε μοναχή, ο άγιος έκτισε άλλη εκκλησία διότι την εμίανε ο αιρετικός Λεύκιος.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος ἀ’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Γρηγορῶν ἐκ σπάργανων φερωνύμως Γρηγόριε, ἐν τοὶς δικαιώμασι Πάτερ τοῦ τῶν ὅλων δεσπόζοντος, ἐπλήσθης οὐρανίων δωρεῶν, ὡς γρήγορος ποιμὴν τῶν εὐσεβῶν διὰ τοῦτο πρὸς λειμῶνας ἀειθαλεῖς, Ἰθύνεις τοὺς βοώντας σοὶ δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διά σου, πάσιν ἰάματα.