Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης

Βιογραφία
Από το χωριό Ντάρ της Νεαπόλεως Μικράς ᾿Ασίας. Το 1797 τον εκάλεσαν να λειτουργήση εις το χωρίο Μαλακοπή. Καθ᾿ οδόν ενώ επέβαινε επί όνου διότι η απόστασις ήτο 6 ώρες και γέρων εις την ηλικίαν, οι Τούρκοι ελήστευσαν αυτόν, εγύμνωσαν εθανάτωσαν και έρριψαν το άγιο λείψανο εις μία χαράδρα. Οι χριστιανοί μετά 3-4 ημέρας εύρον και ενεταφίασαν εκεί εις την χαράδρα με επιγραφή επάνω εις μία πλάκα· «ιερεύς Γεώργιος».
Μετά από καιρό εφανερώθη εις τον ύπνον μιάς ευλαβούς γυναικός, εδιηγήθη το μαρτύριό του και είπε να είπη εις Δημογέροντας να κάνουν ανακομιδή. ᾿Επειδή δεν έδωκε σημασία εις το όνειρο εφάνη πάλι ο άγιος λέγων το αυτό. ῾Ο ᾿Εφημέριος Νεόφυτος με τους χριστιανούς έκαναν ανακομιδή ευρέθη ο άγιος ακέραιος, σώος, άφθαρτος ευωδιάζων, μετέφεραν με ξύλινη λάρνακα εις την οικίαν παπα-Νεοφύτου.
῎Εκαιε ακοίμητος κανδήλα πρό του αγ.λειψάνου και οι χριστιανοί, προσεκύνουν και εδιάβαζαν παρακλήσεις. Οι Δημογέρονες εθεώρησαν εκμετάλλευσι αυτό και μετέφερον το αγ. λείψανο εις ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. ᾿Εφάνη εις αυτούς ο άγιος εις τον ύπνον αυτών και διέταξε να μεταφέρουν όπου πρότερον. Τούτο έγινε, ο ιερεύς έλαβε εκ του αγ.λειψάνου ένα μικρό τεμάχιον, όμως δεν ήτο αρεστό εις τον άγιον διότι ασθενήσας ο ιερεύς είδε εις ύπνον του τον άγιον και διέταξε να μεταφέρη το κλαπέν εις την θέσι του.
Ενας Ζωγράφος από το προκόπιον άτεκνος επήγαν εις τον άγιον και προσευχήθηκαν να αποκτήσουν τέ-κνο, υποσχόμενοι αν είναι άρρεν θα το ωνομάσουν Γεώργιον και θα φέρουν μία στάμνα ελαίου. ῾Ο θεός διά πρεσβειών του αγίου εχάρισε τέκνο, ελησμόνησαν όμως την υπόσχεσί των.
Εφάνη εις ύπνο τους ο άγιος λέγων· «᾿Εάν δεν φέρετε το παιδίον και το τάξιμο ως υποσχέθητε θα το πάρω πίσω». ῾Ο ζωγράφος αυτός αφού αγιογράφησε την εικόνα του αγίου όπως είδε τον άγιον, επήγε με την γυναίκα του και το παιδίον και το ελαιον εις τον άγιον όπως έταξε. Το 1924 εις την ανταλλαγή των πλυθυσμών μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο παπα-᾿Ιγνάτιος έλαβε το άγιο λείψανο και ερχόμενος εις την ῾Ελλάδα με το πλοίο, ο άγιος εφάνη εις τον πλοίαρχον και έδιδε εντολές εις τις υπηρεσίες των ναυτών. ῾Ο πλοίαρχος ενόμισε ότι είναι ο παπα-᾿Ιγνάτιος και του έκαμε παρατηρήσεις να μην ανακατεύεται εις την υπηρεσία του. ῾Ο παπα-᾿Ιγνάτιος είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε.
Επειδή έγινε μεγάλη τρικυμία είπε εις τον πλοίαρχο ότι έχω εις την αποθήκη εις τις αποσκευές μου το άγ.λείψανο του ιερομάρτυρος Γεωργίου. Ευθύς ήλθον εις την αποθήκη και ευρέθη αναποδογυρισμένο το άγ.λείψανο. ῎Εθεσαν εις την θέσι του και η τρικυμία εκόπασε. ῎Εφθασαν εις ᾿Αθήνα και ετοποθέτησαν εις ναόν ῾Αγ.Ευσταθίου εις Περισσό ᾿Αττικής όπου και σήμερον ευρίσκεται.