Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη

Μ,Α
Αγία Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη
25/11/2024

Βιογραφία


Εξ ᾿Αλεξανδρείας, γονέων Κώνσταντος η Κέστου (ήτο βασιλεύς του τόπου εκεί υπό τας διαταγάς βασιλέως Μαξεντίου) ωραία εις κάλλος σώματος και σοφία. 18 ετών είχε μάθει όλους τους αρχαίους συγγραφείς, Λογική, ῾Ρητορική, Φιλοσοφία, ᾿Ιατρική, ώστε η φήμη της έφθασε παντού. ᾿Ηγάπησε την παρθενική ζωή και όταν την εζητούσαν διά γάμο έλεγε αν δεν ευρεθή ο καλύτερός της εις σοφία, πλούτη και ωραιότητα δεν υπανδρεύεται. ῾Η μητέρα της τήν επήγε εις ένα μοναχό εις την έρημο ο οποίος της είπε ότι γνωρίζει Νυμφίον ο οποίος την υπερβαίνει εις όλα και συντόμως την εδίδαξε περί του ΚΗΙΧ. ᾿Ερώτησε η αγία! ᾿Εάν μπορεί να ίδη τον ΚΗΙΧ. 

Της έδωσε μία εικόνα Θεοτόκου με ΚΗΙΧ και είπε να προσεύχεται όλη τη νύχτα. Προσευχομένη η αγία είδε όραμα την Θεοτόκο βαστάζουσα τον ΚΗΙΧ ο οποίος απεστρέφετο αυτήν ως άσχημον και ακάθαρτον, η Θεοτόκος επαρεκάλεσε τον ΚΗΙΧ να δείξη εις Αικατερίνα τι να πράξη διά να αξιωθή να τον ίδη. Ο ΚΗΙΧ είπε· «Να υπάγη εις τον μοναχό και ότι την συμβουλεύση να πράξη». ᾿Ηλθε εις τον μοναχό, εκατηχήθη και σύντομα εβαπτίσθη. 

Ενώ προσηύχετο, νηστεύουσα εφάνη πάλι η Θεοτόκος με ΚΗΙΧ ο οποίος την είδε με αγάπη και είπε εις Παναγία μας ότι είναι καθαρή εις την ψυχή και ωραία και επιθυμεί να τήν νυμφευθή. ῾Η ῾Αγία έλεγε γονυκλινής κλαίουσα ότι δεν είμαι Δέσποτα υπερένδοξε αξία να βλέπω την βασιλεία Σου, αξίωσέ με να είμαι δούλη Σου. ῾Η Θεοτόκος είπε εις Υιόν της και ο ΚΗΙΧ έδωκε εις Αικατερίνα δακτυλίδι. ᾿Εξύπνησε και είδε ότι αληθινά εφορούσε το δακτυλίδι.

Ο βασιλεύς Μαξέντιος έκαμε θυσίας εις τα είδωλα 130 πρόβατα και διέταξε όλοι να θυσιάσουν. Τότε η αγία ήλθε και ήλεγξε δημοσία τον βασιλέα, φοβηθείς ο Μαξέντιος να μη νικηθή εις την συζήτηση, είπε ότι δεν είναι πρέπον να ομιλή με γυναίκας. Την εφυλάκισε και εκάλεσε 150 φιλοσόφους διά να ομιλήσουν δημοσία με αγία περί Χριστού και ειδώλων και εάν νικήσουν θα τιμήση αυτούς πλουσίως, εάν νικηθούν θα φονεύση αυτούς. ῾Ο αρχάγγελος Μιχαήλ ενίσχυσε την αγία εις την φυλακή λέγων· «Μη φοβού η δούλη Κυρίου, ο Κύριος θα σε βοηθήση να νικήσης τους 150 φιλοσόφους, πολλοί θα πιστεύσουν διά σου και θα λάβετε το στέφανο του μαρτυρίου». 

Κατά τον δημόσιο διάλογο αγίας με σοφούς, ωμίλησε ο αρχηγός των φιλοσόφων, η αγία τον απεστόμωσε, απέδειξε την ματαιότητα των ειδώλων και ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός. ῞Οταν εκείνος ενικήθη, οι άλλοι δεν ηθέλησαν να συζητήσουν, δεν είχαν τι να ειπούν εμπρός εις την σοφία της αγίας.. ῾Ο βασιλεύς διέταξε να τους καύσουν, εκείνοι υπέπεσαν εις τα πόδια αγίας και εζήτησαν να βαπτισθούν διότι επίστευσαν. Τους είπε· «Το πύρ θα γίνη διά εσάς και βάπτισμα και κλίμαξ διά τον Ουρανό, εσταύρωσε αυτούς εις το μέτωπο με το σημείον του Σταυρού». 

Ητό 17 Νοεμβρίου και τους έκαυσαν, 150 φιλοσόφους, τα άγια λείψανά τους έμειναν σώα. Με κολακείες ηθέλησαν να πείσουν την αγία να θυσιάση εις είδωλα, αλλά ματαίως. Δέρνουν με βούνευρα, φυλακίζουν την αγία, επισκέπτεται η βασίλισσα τήν αγία, διότι είδε εις όραμα την αγία εν μέσω λευκοφορεμένων παρθένων να την στεφανώνη με χρυσό στεφάνι από τον ΚΗΙΧ. ᾿Επεσε εις τα πόδια της αγίας η βασίλισσα, η αγία της είπε· «βλέπω να σε στεφανώνουν άγγελοι μετά 3 ημέρας ύστερα από βασανιστήρια που θα υπομείνης θα υπάγης εις τον ΚΗΙΧ». 

Εδίδαξε και τον στρατοπεδάρχη Πορφυρίωνα και 200 στρατιώτες οι οποίοι επίστευσαν και ανεχώρησαν. ῾Ο Κύριος έστελνε με περιστέρι κάθε ημέρα τροφή εις την αγία, κι᾿ ο ίδιος την επεσκέφθη με αγγέλους λέγων· «Μη δειλιάσης αγαπημένη μού θυγατέρα, εγώ είμαι μαζί σου, με το μαρτύριό σου πολλοί θα πιστεύσουν και θά αξιωθής πολλή δόξα».

Ο βασιλεύς την εκάλεσε πάλι εις εξέτασι, απορούσε γιατί δεν είχε εξαντληθή χωρίς τροφή. ῾Η αγία είπε ότι· «ο Χριστός με έτρεφε..« ᾿Εκαμαν μία μηχανή με 4 ξύλινους τροχούς, εις την περιφέρεια κοπτερά σίδερα, οι δύο τροχοί εστρέφοντο δεξιά, και οι άλλοι δύο αριστερά, ώστε ῥίχνοντας την αγία εις το μέσον να κοπή κομμάτια. ᾿Ερριψαν την αγία εις τροχούς δεμένη άγγελος διέλυσε την μηχανή αυτή, έλυσε την αγία, οι τροχοί εκυλίθησαν προς τους απίστους και επλήγωσαν θανάσιμα αυτούς. 

Ο λαός εδόξαζε τον Θεός, η Αυγούστα ωμολόγησε εις τον βασιλέα την πίστι της και ήλεγξε αυτόν διά την ασέβειά του. ᾿Αφού εβασάνισαν την βασίλισσα, έκοψαν τους μαστούς της, τέλος την απεκεφάλισαν την 23 Νοεμβ. ῾Ο Πορφυρίων νύκτα την ενεταφίασε και το πρωί με τους στρατιώτας του λέγει εις τον βασιλέα ότι είναι χριστιανοί και ήλεγξε τον βασιλέα ενώ οι στρατιώτες ουδεμία απάντησι έδωσαν εις τον βασιλέα.

Απεκεφάλισαν αυτούς. Την επομένη (25 Νοεμβρ.) έφεραν την αγία έξω από την ᾿Αλεξάνδρεια, αφού επροσευχήθη να φυλάξη σώο το λείψανό της ο Θεός και να μη το εύρουν οι άπιστοι, την απεκεφάλισαν. ῎Ετρεξε γάλα αντί αίμα, ευθύς άγγελοι επήραν το άγιο λείψανο και το εκήδευσαν εις κορυφή του όρους Σινά. ᾿Αργότερα απεκαλύφθη εις τους μοναχούς όπου και σήμερα υπάρχει (εις Ι.Μ.῞Αγ. Αικατερίνης του Σινά) άφθαρτο το άγιο λείψανό της.

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ'.

Ἡ ἀμνάς σου Ἰησοῦ, κράζει μεγάλη τῇ φωνῇ. Σὲ Νυμφίε μου ποθῶ, καὶ σὲ ζητοῦσα ἀθλῶ, καὶ συσταυροῦμαι καὶ συνθάπτομαι τῷ βαπτισμῷ σου· καὶ πάσχω διὰ σέ, ὡς βασιλεύσω σὺν σοί, καὶ θνήσκω ὑπὲρ σοῦ, ἵνα καὶ ζήσω ἐν σοί· ἀλλ᾽ ὡς θυσίαν ἄμωμον προσδέχου τὴν μετὰ πόθου τυθεῖσάν σοι. Αὐτῆς πρεσβείαις, ὡς ἐλεήμων, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν, Αἰκατερίναν τὴν θείαν καὶ πολιοῦχον Σινᾶ, τὴν βοήθειαν ἡμῶν καὶ ἀντίληψιν· ὅτι ἐφίμωσε λαμπρῶς, τοὺς κομψοὺς τῶν ἀσεβῶν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει, καὶ νῦν ὡς Μάρτυς στεφθεῖσα, αἰτεῖται πᾶσι τὸ μέγα ἔλεος.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.