Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Άγιοι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Κ,Ε
Άγιοι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη
21/05/2024

Βιογραφία


Ο δέκατος μεγάλος διωγμός των χριστιανών από 290-313 επί Διοκλητιανού που είχε τα ανάκτορά του εις Νικομήδεια και ο Μαξιμιανός εις Ρώμη με βοηθό τον Κωνστάντιο Χλωρό (άνδρα ῾Αγ.῾Ελένης) με εξουσία εις Γαλλία - Μ.Βρεταννία. ῾Ο Κων/νός ανετράφη ως όμηρος εις Νικομήδεια (διότι ο πατήρ του είχε χριστιανικές τάσεις. 

Ο Μ.Κων/νός νέος αξιωματικός εις τα ανάκτορα Διοκλητιανού, είδε την ματαιότητα του κόσμου και κακία των διωκτών τών μαρτύρων. ῞Οταν παραιτήθη από βασιλέως ο Μαξιμιανός και ώρισε διάδοχο τον Μαξέντιο, ο χλωρός δεν το εδέχθη, εκήρυξε εαυτόν αυτοκράτορα Δύσεως και εξεστράτευσε κατά Μαξεντίου, επειδή απέθανε ο Κων/νος ανέλαβε την εκστρατεία. 

Ο Μαξέντιος είχε οκταπλάσιο στρατό. ῾Ο Μ.Κων/νος προσευχόμενος είδε εν μεσημβρία τον Τίμιον Σταυρόν εκ λαμπρών άστρων και επιγραφή «εν τούτω Νίκα». ῎Εκαμε αυτό λάβαρο. ῾Ο Μαξέντιος ενικήθη και επνίγη εις τίβερι ποταμό. ᾿Ανεκηρύχθη αυτοκράτωρ Δύσεως εις ανατολή διώρισε τον γαμβρό του Λικίνιον. Το 313 μ.Χ υπέγραψαν οι δύο βασιλείς τό «διάταγμα των Μεδιολάνων» περί ανεξιθρησκείας και έπαυσαν οι διωγμοί. 

Μέτ᾿ ολίγο ο Λικίνιος ηθέλησε να επιβάλη την ειδωλολατρία, εις ᾿Ανδριανούπολι έγινε μάχη.. ο Λικίνιος εφονεύθη, ο Μ.Κων/νος εγένετο Μονοκράτωρ Ρωμαϊκού Κράτους. ῾Η αγία ῾Ελένη ελθούσα εις ῾Αγ.Τόπους εύρε τον Τίμιο Σταυρόν, έχτισε περί τους 360 ναούς εις τα πανάγια προσκυνήματα όπου επάτησαν τα Πανάγια πόδια του ΚΗΙΧ. 

Μετέφερε την πρωτεύουσα εις την Κων/πολι και εις τα εγκαίνια το έτος 330 την αφιέρωσε εις Θεοτόκον. Συνεκάλεσε την Α' Οικουμ.Σύνοδον. ῞Οταν κάποια φορά του έδωκαν κατηγορίες κατά τινων επισκόπων, δεν ηθέ-λησε να τας αναγνώση, έκαυσε αυτάς λέγων· «᾿Εάν ιδώ αρχιερέα αμαρτάνοντα θα τον σκεπάσω με τον μανδύα μου».

Αλλοτε του είπον να τιμωρήση τινάς οι οποίοι ελιθοβόλησαν τον ανδιάντα του εις την πόλιν. ῾Ο δε είπε με ανεξικακία ψηλαφώντας το πρόσωπό του· «ουδαμού πληγήν επί του προσώπου μού ορώ, αλλ᾿ υγιής».

Η γυναίκα του Φαύστα εσυκοφάντησε τον υιό τους Κρίσπο, ο Κρίσπος εθανατώθη, όταν διεπιστώθη η αδικία διέταξε και εφόνευσαν και την Φαύστα. Εις τον ανεγερθέντα ᾿Ανδριάντα του Κρίσπου ο Μ.Κων/νος κάτωθεν έγραψε «τώ ηδικημένω υιώ μου». Εις ᾿Εκκλησ.῾Ιστορία Μελετίου, ᾿Αθηνών γράφει ότι ο Σίλβεστρος πάπας Ρώμης τον εβάπτισε. 

Τούτο ψεύδος είναι των Λατίνων διά να στερεώσουν την πλάνη των, έδειξαν τον 9ον αιώνα πλαστό έγγραφο ότι δήθεν ο Μ.Κων/νος ανεγνώρισε το πρωτείο του πάπα κλπ. ᾿Αργότερα υπό πάντων των Λατίνων ημφισβητήθη η γνησιότης αυτού. Κατά τον Δοσίθεον ῾Ιεροσολύμων ο Μ.Κων/νος εβαπτίσθη προς το τέλος της ζωής του υπό κοινότητα επισκόπων εις Νικομήδεια. 

Απέθανε το έτος 337. Κατά τον Γρηγόριο Θεολόγο κατά ενταφιασμό του έψαλλον άγγελοι. ῾Η ιστορία τον εκάλεσε Μέγαν, η ᾿Εκκλησία άγιο και ᾿Ισαπόστολο μαζί με αγ.῾Ελένη.

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Πρῶτος πέφηνας, ἐν Βασιλεῦσι, θεῖον ἕδρασμα, τῆς εὐσεβείας, ἀπ’ οὐρανοῦ δεδεγμένος τὸ χάρισμα· ὅθεν Χριστοῦ τὸν Σταυρὸν ἐφανέρωσας, καὶ τὴν Ὀρθόδοξον πίστιν ἐφήπλωσας. Κωνσταντῖνε Ἰσαπόστολε, σὺν Μητρὶ Ἑλένῃ τῇ θεόφρονι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.