Όσιος Σαμψών ο Ξενοδόχος

Βιογραφία
Εκ ῾Ρώμης, εσπούδασε φιλοσοφία, φιλολογία, ᾿Ιατρική, διά τας αρετάς του έλαβε παρά Θεού χάριν θαυμάτων. Το 541 ευρισκόμενος εις Κων/πολι ο πατριάρχ. Μηνάς εχειροτόνησε αυτόν ιερέα. ῾Ο βασιλεύς ᾿Ιουστινιανός ασθενήσας, ουδείς ιατρός τον εθεράπευσε, είδε εις ύπνο του νέον να του δείχνη τον Σαμψών (ότι αυτός δύναται να τον θεραπεύση).
Τον έφεραν με τιμάς, ο βασιλεύς ασπαζόμενος την δεξιά του συνεχώς και την οσιακή κεφαλή του. ῾Ο όσιος του έδωκε βότανα και ιατρεύθη. Του έδιδε χρήματα. ῾Ο όσιος απήντησε· «ό,τι εμίσησα διά τον Χριστόν μού προσφέρεις»; Τέλος του είπε να κτίση ξενοδοχείο διά τους ασθενείς που ιατρεύει. εκτίσθη και ωνομάσθη Νοσοκομείο του Σαμψών του Ξενοδόχου.
Εγένετο ποτέ πυρκαϊά και απειλούσε το Ξενοδοχείο. Διέ-ταξε ο όσιος το πύρ και εστάθη, ευθύς έβρεξε πολύ και έσβησε το πύρ. ᾿Εκοιμήθη και ετάφη εις ναό αγ.Μάρτυρος Μωκίου. Είς ῥάθυμος κληρικός είδε τον όσιο να του λέγη να επιμελήται τους ασθενείς. Δεν εσυνετίσθη και φανείς πάλι ο όσιος τον έδειρε ώστε εμελάνιασε όλος. Δεν ηδύνατο να όμιλήση από πόνους, ο όσιος τον εθεράπευσε. Κάθε έτος εις την μνήμη του έρρεε μύρο από τάφο του επί τινας ημέρας.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος.