Νεομάρτυς Γεώργιος
Βιογραφία
Κατήγετο εξ ᾿Ατταλείας. Παρασυρθείς νέος ών, ετούρκευσε με το όνομα Μεχμέτης, λαβών και γυναίκα την θυγατέρα του ᾿Αγά της περιοχής. Οι γονείς του μέσω της χριστιανής υπηρετρίας Μαρίας του υπενθύμισαν την καταγωγή του.
Εκείνος μετανοήσας προσεποιήθη ότι υπάγει προσκύνημα εις Μέκκα η δε Μαρία εις ῾Ιεροσόλυμα. ῏Ηλθον εις ῾Αγ.Τόπους, εις ῞Αγ.Σάββα εξομολογήθηκε, έλαβε την πρέπουσα διόρθωσι και εκοινώνησε των ᾿Αχράντων Μυστηρίων. ῾Η Μαρία ως άλλη μητέρα ήτο παρήγορος βοηθός. Κατώκησαν τέλος εις Κρήνη και ο Γεώργιος έγινε καφεπώλης. ᾿Εκεί ενυμφεύθη μετά τινος νέας ῾Ελένης Μαυρογιάννη.
Εξεράγη η ῾Ελληνική ᾿Επανάστασις, ο Γεώργιος γνωρίζων καλώς τα τουρκικά εγένετο ιπποκόμος της πόλεως Κρήνης (ευρισκομένης απέναντι της Χίου). ῾Ημέρά τινα εγνωρίσθη, τον εφυλάκισαν, τον έδειραν, ησφάλισαν τους πόδας του εις τιμωρητικόν ξύλον. ᾿Επυράκτωσαν χάλκινον σκεύος και επε- τέθηκαν επί την κεφαλήν αυτού.
Εχυσαν εις το σώμα του κοχλάζον έλαιον. Οι Χριστιανοί του έστειλαν εντός σταφίδος τα άγια Μυστήρια και εκοινώνησε. Οι τούρκοι ηρώτησαν για τελευταία φορά να του δώσουν αξιώματα αν μεταβάλη γνώμη. ῾Ο μάρτυς· «῝Εν μόνο αξίωμα επιθυμώ, να υπάγω το ταχύτερον εις τον Δεσπότην Χριστόν».
Ωδήγησαν εις πλατεία πόλεως και τον απηγχόνισαν. (1823 έτος). Τρία νυχθήμερα έμεινε κρεμάμενο το άγ.Λείψανο, καθ᾿ εκάστην νύκτα φως άνωθεν του αγ.Λειψάνου εφαίνετο και ιερεύς θυμιάζων αυτό. Οι τούρκοι φύλακες έστρεφον προς δυσμάς καί άγ.Λείψανο εστρέφετο προς ᾿Ανατολάς. Συρόντων των ῾Εβραίων να ῥιφθή εις θάλασσα το άγ. Λείψανο, είς χριστιανός ο Φίλιππος Χαλλάς, εδωροδόκησε, κι᾿ έλαβε ενδύματα εξ αυτού, δι᾿ ευλογία.
Τέλος οι ῾Εβραίοι έρριψαν εις θάλασσα. Πλοίο του ᾿Ηλία Σκλαβούνου περισυνέλλεξε το άγ.Λείψανο και έφερε εις ῾Ρωσσία όπου ενετεφιάσθη.