Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Οσίου Θεοδόσιος Κοινοβιάρχης (423-529)

11/01/2025

Βιογραφία


Από το Μαγαρισό Καππαδοκίας, ευσεβών γονέων Προαιρεσίου και Ευλογίας (μετέπειτα μοναχής). ᾿Εγινε μοναχός, επεσκέφθη τον όσιο Συμεών στυλίτη και συνομίλησε λαβών την ευλογία του. ᾿Επήγε εις αγ.Τόπους. Κατά προφητεία Συμεών Στυλίτου συνασκήτευσε με τον ησυχαστή Λογγίνο εις τον πύργο του Δαυίδ. 

Επειτα επήγε εις το σπήλαιον όπου διανυκτέρευσαν οι 3 μάγοι μετά την προσκύνησι ΚΗΙΧ, όπου και σήμερα ευρίσκεται το άγ. λείψανό του. 30 χρόνια δεν εγεύθη άρτου, φοίνικες μόνο και λάχανα και βρεγμένα όσπρια. ῞Οταν απέκτησε τους πρώτους μοναχούς είπε και ετοίμασαν τους τάφους των διά ν᾿ άχουν μνήμη θανάτου. ᾿Ηρώτησε ποίος θα ενταφιασθή. ῾Ο ιερομόναχος Βασίλειος είπε· «εγώ άγιε του Θεού με την ευχή σου να τον εγκαινιάσω». 

Διέταξε ο όσιος και του έκαμαν 40 ημέρας μνημόσυνον. Την 40ην ημέρα ο Βασίλειος απέθανε, ο άγιος τον έβλεπε να ψάλλη εις το ναό με τους μοναχούς. ῾Ο μοναχός ᾿Αέτιος τον είδε (τόν Βασίλειο) κι᾿ αυτός και ηρώτησε τον Θεοδόσιο ο οποίος του είπε ότι την νύκτα θα τον ίδή. Καθώς έψαλλον προσευχήθη ο Θεοδόσιος εις Κύριον να αξιωθή ο ᾿Αέτιος να ίδη τον Βασίλειον. ῞Οταν τον είδε έτρεξε να τον αγκαλάση, ο Βασίλειος έγινε άφαντος λέγων· «Σώζεσθε πα- τέρες και αδελφοί, εδώ δεν θα με ξαναδήτε.

Εν έτος το Μέγα Σάββατο δεν είχαν ούτε προσφορά να λειτουργήσουν. Τους είπε να μη λυπούνται και να στρώσουν τράπεζα, ο Θεός θα τους χορτάση ως άλλοτε το λαό του εις έρημο. Μέτ᾿ολίγο τους έστειλαν δύο ζώα φορτωμένα με άρτους - οίνους και τρόφιμα. ᾿Εζήτησε απ᾿ τον Θεόν τι είναι θέλημά Του, να ασκητεύση μόνος του η νάναι ηγούμενος των μοναχών. ᾿Ελαβε θυμιατήριο με εσβυσμένα κάρβουνα και βαδίζων εις έρημο και ευχόμενος να δείξη ο Θεός τόπο διά ανέγερση μονής. Οι μοναχοί του ηκολούθουν.

Εις την έρημο Κουτιλά μετά την ᾿Ασφαλτίτισα λίμνη, καπνός εξήλθε και ευωδία!... απ᾿ το θυμιατήριο. ᾿Εκεί έχρισαν μονή. ᾿Εν έτος ῞Αγ.Τεσσαρακοστή λόγω πείνας ήρχοντο, οι διακονηταί τρα- πέζης έδιδον άρτο με οικονομία, ο όσιος εμέμφη την ολιγοπιστία των μοναχών και διεταξε να δεχθούν όλους και να τους δώσουν πλουσιοπάροχα. ῎Εφαγον και εχόρτασαν και η αποθήκη τροφίμων επλήθυνε παραδόξως.

Ο όσιος ανέθρεψε και παρέπεμψε εις Κύριον 693 μαθητάς. ᾿Ηγάπα πολύ την ανάγνωσι και αποστήθιζε ψαλμούς, ύμνους κλπ. ῾Ο μονοφυσίτης βασιλεύς ᾿Αναστάσιος εζήτησε απ᾿ τον Θεοδόσιο να υπογράψη την αίρεσί του, ο όσιος εσυγκέντρωσε με τον άγ.Σάββα όλους τους μοναχούς περίπου 11.000 μοναχούς και αναθεμάτισαν τους αιρετικούς, λέγοντας ότι προτιμούν τον θάνατο. ῾Ο βασιλεύς εξώρισε τον όσιο, αλλά η θεία δίκη εύρε τον βασιλέα. Διότι απέθανε. ῾Ο όσιος εν έτος υπέμεινε αγογγύστως ασθένεια. Πολλάς προφητείας έκαμε 3 ημέρες ενωρίτερον προείδε τον θάνατό του.

Εις ηλικία 105 ετών εκοιμήθη.

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλάγιος α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Ἀρεταὶς θεοσδότοις ἐκλάμψας ὅσιε, Μοναστικῆς πολιτείας ὤφθης λαμπρὸς χαρακτήρ, καὶ φωστὴρ θεοειδὴς Πάτερ καὶ ἔξαρχος, Θεοδόσιε σοφέ, τῶν Ἀγγέλων μιμητά, θεράπων ὁ τῆς Τριάδος ἣν ἐκδυσώπει ἀπαύστως,ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησας· καί τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν. Θεοδόσιε Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.