Αγιος Κλήμης Εξ ᾿Αγκύρας

Βιογραφία
Τον 3ον αιώνα, πατρός απίστου, και σοφίας πιστής,ήτις πρό θανάτου της επροφήτευσε τι θα συμβή εις υιόν της. Μικρός έγινε μοναχός, διά αρετάς του εχειροτονήθη ιερεύς και 20ετής επίσκοπος (δέν είχον τότε θεσπισθή οι ιεροί κανόνες για το όριο ηλικίας).
Εις διωγμό Διοκλητιανού ομολογεί, ξέεται με ονύχια ώστε να φαίνονται τα εντόσθιά του, σχίζουν το στόμα του και σιαγόνας, φυλακίζεται, αποστέλλεται εις βασιλέα εις Ρώμη, ομολογεί Χριστόν, ραβδίζεται, ξεσχίζουν τας σάρκας του, ευχομένου εσταμάτησαν οι τροχοί και ελύθη απ᾿ τα δεσμά. ῾Ολοι έκραξαν «Μέγας ο Θεός των Χριστιανών», συντρίβουν οδόντας του και σιαγόνας με σίδηρα, εις την φυλακή άγγελος τον μεταλαμβάνει Θ.Κοινωνία.
Απέστειλαν τον άγιο εις βασιλέα Μαξιμιανό εις Νικομήδεια μαζί με τον ᾿Αγαθάγγελο. Διερχόμενοι από Ρόδο επέτρεψαν οι φρουροί του να συναντηθή με επίσκοπον Ρόδου τον Φωτεινό και να λειτουργήση εις ναό. Εις Θ.Λειτουργία εφαίνετο όλος πύρ και άγγελοι διηκόνουν αυτόν. Πολλούς ασθενείς ευλόγησε και ιατρεύθησαν.
Ο βασιλεύς εφοβήθη να συνομιλήση με τον άγιον, ανέθεσε εις έπαρχον ᾿Αγριπίνο να τον τιμωρήση. Τον βασανίζουν, εις φυλακή άγιοι άγγελοι τον ενθάρρυναν, οι φυλακισμένοι επίστευσαν, τους εβάπτισε και με προσευχή του ήνοιξε θύρας φυλακής και τους ελευθέρωσε.
Ερριψαν τους αγίους (Κλήμεντα και ᾿Αγαθάγγεελο) εις θηρία αλλά δεν τους έβλαψαν, ο έπαρχος με στρατιώτας του, κατέκοψε τους αγίους εις κομμάτια έθεσε εις δύο σάκκους και έρριψαν εις θάλασσα. Οι χριστιανοί είδον τους σάκκους επιπλέοντας, ήνοιξαν και εύρον ζωντανούς!
Αγιοι άγγελοι ήρπασαν από την λέμβο των πιστών και ωδήγησαν εις ξηράν.
Εξέστησαν οι ηγεμόνες με αυτά τα θαυμάσια. Τους έστειλαν εις ηγεμόνα ᾿Αγκύρας Κουρίκιον, ομολογεί, βασανίζονται, τους απέστειλε εις Δομετιανό άρχοντα ᾿Αμισηνών, τους έρριψε εις λάκκο ασβέστου, θείο φως εκύκλωσε τον λάκκο. ῾Ο Φάγκων και Εύκαρπος εισήλθον εις λάκκο επικαλούμενοι τον Χριστόν.
Την επομένη τους έβγαλαν και οι 4 ήσαν υγιείς. Τους αγίους μαστίγωσαν, αφήρεσαν το δέρμα της ράχης των, τους έκαυσαν εις σιδηράς κλίνας και έρριψαν εις ποταμό. ᾿Εφάνη ο ΚΗΙΧ και έδωκε ευλογία και θεραπεία. ῞Οταν οι στρατιώτες ωδηγούσαν εις το κριτήριο, καθ᾿ οδόν εδίψησαν οι άγιοι, με προσευχή των ανέβλυσε πηγή ύδατος. ῾Ο άγ. Κλήμης εζήτησε από Θεό να τον αξιώση ο Θεόςνά πάσχη σ᾿ όλη του τη ζωή διά ν᾿ απολαύση εις ουράνιο βασιλεία.
Ηκουσε θείας φωνής βεβαιώνουσα ότι θα διανύση 28 έτη μαρτυρίου. Εις την Ταρσό ρίπτονται εις πύρ αλλά μένουν αβλαβείς. Φυλακίζονται 4 έτη. Βασανίζονται από ηγεμόνα Σακερδών, τον ηγεμόνα Μάξιμο και ᾿Αρχοντα ᾿Αφροδίσιον, τέλος έστειλαν εις άρχοντα ᾿Αγκύρας τον Λούκιον. Του ῾Αγ.᾿Αγαθαγγέλου ενέπηξαν καρφιά εις τα ώτα και τέλος απεκεφάλισαν την 5-11-29.
Του ῾Αγ.Κλήμεντος έδιδον 100 πληγάς εις πρόσωπο κάθε ημέρα, άγγελος την νύκτα εθεράπευε, έμεινε εις φυλακή έως ότου συμπληρώθηκαν 28 έτη. ῾Η μητέρα του την εορτή Θεοφανείων έλαβε άδεια και έβγαλε από φυλακή τους έκαμε Θ.Λειτουργία και εκοινώνησαν όλοι οι πιστοί, την 23-1-296 τον απεκεφάλισαν εντός του ναού, ποδοπάτησαν τα ῾Αγια Μυστήρια και τους διακόνους εφόνευσαν.
Η μήτηρ Κλήμεντος Σοφία προσευχομένη εις τον τάφον του υιού της εκοιμήθη εν ειρήνη.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κλῆμα ὁσιότητος, καί στέλεχος ἀθλήσεως, ἄνθος ἱερώτατον, καί καρπός ὡς θεόσδοτος, τοῖς πιστοῖς πανίερε, ἡδύτατος ἐβλάστησας. Ἀλλ᾽ ὡς Μαρτύρων σύναθλος, καί ἱεραρχῶν σύνθρονος, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς ἀγαθῶν ἀγγελιῶν προμηθέα, τῆς πρὸς ἠμᾶς τοῦ Ἰησοῦ εὐσπλαχνίας, χαρμονικῶς ὑμνοῦμεν σὲ Μαρτύρων στέρρεσυ γὰρ Ἀγαθάγγελε, ἐναθλήσας νομίμως, στάσεως ἠξίωσαι τῆς Ἀγγέλων ἀζίως, μεθ' ὧν πρεσβεύοις πάντοτε Χριστῷ, πάσης ρυσθήναι, ἠμᾶς περιστάσεως.