Άγιος Ταράσιος

Βιογραφία
Ητο θείος του Μεγάλου Φωτίου. ᾿Εξ ευσεβών γονέων Πατρικίων Γεωργίου (ανωτάτου δικαστού) και Ευκρατίας. ῎Εγινε γραμματεύς βασιλέως. ῾Ο Πάυλος ΔϚπαρητήθη ο πατριάρχης (780-784) και εισήλθε εις μονή Φλώρου. Οι βασιλείς (βασίλισσα Ειρήνη και υιός της Κων/νός 6ος Πορφυρογέννητος) ηρώτησαν τον Παύλο διατί κρυφίως έφυγε, είπε ότι δεν θέλω να είμαι ποιμήν αιρετικών, μετανοώ που υπέγραψα κατά ῞Αγ.Εικόνων και υπέδειξε τον Ταράσιο άξιον διά ποιμενάρχη.
Ο Ταράσιος το 784 έγινε πατριάρχης. ᾿Ελεήμων, αγρυπνών και μελετών πολύ, ουδείς τον είδε να κοιμηθή εις κρεββάτι. Είς αξιωματικός, υπόδικος διά τινα υπόθεσι, εισήλθε εις ιερό (εις το άσυλο) κρατών την άγ.Τράπεζα. Οι φύλακες εκύκλωσαν τον ναό ελπίζοντες ότι από πείνα θα εξέλθη. ῾Ο άγιος Ταράσιος κρυφά του έδιδε φαγητό.
Τον συνέλαβον βιαίως και έφεραν εις ανάκτορα. ᾿Ερχόμενος ο άγιος εις ανάκτορα φοβηθέντες τον έλεγχο του έκλεισαν ην θύρα. ῾Ο άγιος τους αφώρισ με επιτίμια από Θ.Κοινωνία.
Εκείνοι δεν ετιμώρησαν τον αξιωματικό εκείνο. ῾Ο βασιλεύς ήθελε να λάβη άλλη γυναίκα, εσκηνοθέτησε ότι ήθελε να τον δηλητηριάση η βασίλισσα.. ο άγιος εξήγησε ότι είναι πορνεία και δεν γίνεται να διαλυθή ο γάμος και δεν του επιτρέπει να κοινωνήση. ᾿Εθυμώθη ο βασιλεύς και έδιωξε τόν άγιο.
Τότε το 796 έδιωξε την νόμιμο σύζυγό του βασίλισσα Μαρία και διέταξε βιαίως να την κείρουν μοναχή και ενυμφεύθη την Θεοδότη (Τον γάμο ετέλεσε ο ηγούμενος ᾿Ιωσήφ), απειλούσε ότι εάν αντιδράση η εκκλησία θα επαναφέρω την εικονομαχία.
Ο ῞Αγ.Θεόδωρος ῾Ο Στουδίτης με μοναχούς αντέδρασαν ήλεγξαν παρανομία, διέκοψαν το μνημόσυνο Ταρασίου διότι δεν είχε αφωράίσει τους βασιλείς και τον ιερέα ᾿Ιωσήφ. Οι Στουδίται εξωρίσθησαν. Το επόμενο έτος ο Κων/νός ο ΣΤα ετυφλώθη υπό επαναστατών, η Θεοδότη εξηφαμίσθη και το νεογέννητο απέθανε.. έτσι εξέλιπε η δυναστεία ᾿Ισαύρων.
Οταν ο πατριάρχης Νικηφόρος (806-815) συνεχώρησε τόν τελέσαντα τον παράνομο γάμο ᾿Ιωσήφ τον τιμωρηθέντα υπό Ταρασίου διέκοψαν μνημόσυνο οι Στουδίται πάλι και εξορίσθηκαν.
Επατριάρχευσε ο άγ.Ταράσιος (784-806). Προήδρευσε της 7ης οικουμ.Συνόδου (787). Τελεύτησε το 806, όλη η πόλις έκλαιγε, ο βασιλεύς Νικηφόρος πίπτων επί του στήθους άγ.λειψάνου κλαίων απεκάλει ποιμένα, πατέρα, ᾿Αρχιερέα και Διδάσκαλον.
Ενεταφιάσθη εις τη μονή που έκτισε. Το άγ.λείψανό του ήτο εκεί έως το 1018 έτος ότε εκλάπη υπό ῾Ενετών και μετεφέρθη εις Βενετία. ῾Ο Λέων ᾿Αρμένιος είδε εν οράματι τον άγιο Ταράσιο να διατάση κάποιον Μιχαήλ και να τον φονεύη. ῎Ετσι έγινε τα χριστούγεννα ο Λέων εφονεύθη εντός του ναού από τον Μιχαήλ Τραυλό.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξε σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Ταράσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Βίου ὀρθότητι, καλλωπιζόμενος, φωστὴρ ὑπέρλαμπρος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ τὴν Εἰκόνα τοῦ Χρίστου, Συνόδω ἐν τὴ Ἕβδομη, προσκυνεὶν ἐκήρυξας, ὀρθοδόξως μακάριε, στῦλος καὶ ἑδραίωμα, Ἐκκλησίας γενόμενος, διὸ τοὺς σοὺς ἀγῶνας γεραίρει, Πάτερ Ἱεράρχα Ταράσιε.