Όσιος Γερμανός της ᾿Αλάσκας
Βιογραφία
Εγεννήθη εις Σερπούχοβ (νοτίως Μόσχας) το 1756. 16 ετών εκάρη μοναχός εις μονή ῞Αγ. Σεργίου εις Πετρούπολι. Είχε μία πληγή κάτω από το σαγόνι, ενώ αγρυπνούσε ευχόμενος, η Θεοτόκος τον θεραπεύει. Μετά από λίγα χρόνια μονάζει εις μονή Βαλαάμ εις λίμνη Λάντογκα. ῾Ο ηγούμενος Ναζάριος του δίδει ευλογία να ζήση σαν ερημίτης εις το δάσος. Εις την μονή ο όσιος πηγαίνει μόνο τις μεγάλες εορτές να εξομολογηθή και να κοινωνήση. ῾Ο όσιος από τότε έλαβε το χάρισμα των δακρύων.
Την 22-1-1794 με 7 άλλους κληρικούς ξεκινά για ιεραποστολή. Μετά από περιπετειώδες ταξίδι την 24 Σέπτ. Φθάνει εις νήσον Κόντιακ ᾿Αλάσκας. Το 1796 ο επίσκοπος ᾿Αλάσκας ᾿Ιωάσαφ και οι συνεργάτες του χάνονται εις την παγωμένη θάλασσα. ῾Ο όσιος εις το νησί Σπρούς (κοντά εις Κόντιακ) αρχίζει τους αγώνες. Ζωή σκληρή! ῞Ενα μικρό κελλί μ᾿ ένα παρεκλήσι και λίγο μακρύτερα ένα μικρό ορφανοτροφείο. Φορεί ένα χιτώνα από δέρμα ελαφιού, ένα μπαλωμένο ῥάσο, άλλοτε ανυπόδυτος η με δερμάτινα σανδάλια..
Το κρύο έφθανε έως εξήντα υπό το μηδέν! Φορεί κατάσαρκα αλυσίδες βάρους οκτώ κιλά.. τρέφεται συνήθως με λαχανικά, είναι στοργικός πατήρ για τους ᾿Αλεούτους (τούς ιθαγενείς), ελέγχει τους ῾Ρώσσους διοικητάς και εμπόρους για τις αδικίες των προς τους ιθαγενείς. Το οικοτροφείο το αναλαμβάνει η ῾Ρωσσίδα Σοφία Βλάσοβα. Λειτουργεί ο ίδιος και κηρύττει. Οι εργάτες της ῾Ρωσσοαμερικανικής εταιρείας - μεταλλείων κλπ.
Τον έχουν πνευματικό τους πατέρα. ῾Ο διοικητής Συμεών Γιακόφσκυ με υιό του και κόρη του γίνονται μοναχοί. ᾿Ερχεται ο ιεροκήρυξ άγιος ᾿Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ και δίδει νέα ζωή εις την δράσι των. Οι αρκούδες, οι σκίουροι και ερμίνες ζούν αρμονικά με τον όσιον.
Με την προσευχή του σβύνη την πυρκαγιά του δάσους και γίνεται γαλήνη εις θάλασσα όταν τοποθετεί εις την ακτή την εικόνα της Θεοτόκου. Προφήτευσε πως μετά τριάντα (30) χρόνια από θάνατό του, που όλοι που τον γνωρίζουν θάχουν πεθάνει, και μόνο ένας μαθητής του θα ζή πτωχός και γερασμένος, ότε κάποιοι θα τόν θυμηθούν.
Το 1867 όπως προείπε γίνεται λόγος εις μονή Βαλαάμ. Το 1935 ο ιερομόναχος Γεράσιμος επήγε εις ᾿Αλάσκα και εγκατεστάθηκε. ῞Οταν έφθασε γονάτισε εις τον τάφον του οσίου Γερμανού και είπε· «Χριστός ᾿Ανέστη πάτερ Γερμανέ» -ευθύς εκ του τάφου εξεχύθη ευωδία. Σε μερικές μεγάλες εορτές είδε ο όσιος αγγέλους να βυθίζουν το σταυρό εις την θάλασσα. ᾿Ασθενείς ήπιαν νερό θαλάσσης και εθεραπεύθησαν.
Προείπε την κοίμησι μητροπολίτου Μόσχας, ένα χρόνο ενωρίτερον, και την άφιξι του ᾿Ιννοκέντιου. Το 1834 ήτο τυφλός ο όσιος. ῾Ο πλοίαρχος ῾Ράγκελ τον επεσκέφθη και καί ο όσιος τον εφώναξε κατά όνομα αποκαλώντας ναύαρχο. ῾Ο ῾Ράγκελ είχε πάρει προαγωγή (βαθμό του ναυάρχου) και δεν το εγνώριζε. Μία νύκτα κάποιοι κακότροποι όρμησαν εις το κελλί του, ο ένας με τσικούρι κατάστρεψε το πάτωμα.
Ο όσιος του είπε ότι μ᾿ αυτό θα πεθάνη. Σε λίγο καιρό κάποιος τον σκότωσε με τσεκούρι. Προγνώρισε το θάνατό του μία εβδομάδα πρίν. ᾿Εκοιμήθη εν Κυρίω ενώ διάβαζε την αγία Γραφή, το κελλί γέμισε άκτιστο -θείο Φως και ένα φωτοστέφανο σχηματίστηκε γύρω από την κεφαλή του. ᾿Από το γειτονικό νησί είδαν μία φωτεινή στήλη μά υψώνεται εις τον ουρανό. Λόγω τρυκιμίας ούτε ιερεύς δεν ήλθε.
Ο ταπεινός και αφανής δεν επιθυμούσε ανθρώπινη τιμή. Το άγ.Λείψανό του έμενε ένα μήνα εις το κελλί του άταφο χωρίς ίχνη αποσυνθέσεως. ῞Οταν τα ορφανά παιδιά και ο πάτερ Γεράσιμος τον εκήδευσαν σταμάτησε η τρικυμία και εφάνη ο ήλιος. Το 1935 ευρέθησαν εις τον τάφο του, ο σκούφος του, οι αλυσίδες με Σταυρό. Το 1970 εις Καλιφόρνια εκτίσθη μονή εις μνήμην οσ. Γερμανού.