Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος
05/12/2024

Βιογραφία


Εγεννήθη το 439 εις Μουταλάσκι Καππαδοκίας, γονέων ᾿Ιωάννου-Σοφίας. 5ετής ανετρέφετο από θείο του ῾Ερμεία διότι οι γονείς του, μετεκόμισαν εις ᾿Αλεξάνδρεια διά στρατιωτική υπόθεσι. ᾿Επειδή η θεία του ήτο κακότροπος έμεινε εις τον θείον του Γρηγόριο, αν και παιδί είχε φρόνησι γέροντος. Εις μονή Φλαβιανών (εις πατρίδα του) έγινε μοναχός. Τόση εγκράτεια είχε, που όταν ο λογισμός του του είπε φάγε ένα μήλο, εργάζεσαι εις τον κήπον και κουράζεσαι... 

Ο όσιος έθεσε κανόνα και σά όλη του την ζωήν δεν έφαγε μήλο. Μία φορά μοναχός τίς,, έβαλε τα ῥούχα του να στεγνώσουν εις τον φούρνο, ο αρτοποιός, έβαλε πύρ.. ο όσιος Σάββας εισήλθε εις το πύρ και εξέβαλε τα ῥούχα χωρίς να καή!.. ᾿Εζήτησε αυλογία να υπάγη εις ῾Ιεροσόλυμα, ο ηγούμενος ηρνείτο, άγιος άγγελος του είπε και τον άφησε.

Ητο τότε 18 ετών κι᾿ είχε 10 έτη μοναχός. ᾿Ελθών εις τον ῞Αγιον Ευθύμιον, εγονάτισε ζητώντας να τον δεχθή, τον έστηλε εις Μονή οσίου Θεοκτίστου έως ότου φυτρώσουν τα γένεια του και καί στερεωθή πνευματικά. ῞Οταν επήγε εις ᾿Αλεξάνδρεια διά υπόθεσι πατρικής του περιουσίας, οι γονείς του ήθελαν να γραφή εις τον στρατό ως αξιωματούχος όπως κι᾿ ο πατήρ του. ῾Ο όσιος απήντησε ότι δεν είναι πρέπον να αγαπήσω περισσότερον εσάς απ᾿ τον Θεόν. 

Του έδωσαν χρήματα.. έλαβε μόνο τρία χρυσά νομίσματα διά να μη τους στενοχωρήση κι᾿ επέστρεψε εις μονή. Μετά 10 έτη απέθανε ο Θεόκτιστος κι᾿ έγινε ο Λογγίνος ηγούμενος, ο όσιος Σάββας ήτο τότε 30 ετών, εζήτησε να υπάγη εις την έρημο. Με την ευλογία του οσίου Ευθυμίου, εις σπήλαιον εις το νότιον μέρος της Μονής άρχισε τους πνευματικούς αγώνας νηστεύοντας όλη την εβδομάδα, έπλεκε εργόχειρο 50 σπυρίδας εβδομαδιαίως και Σάββατο και Κυριακή παρευρίσκετο εις μονή και κοινωνούσε. 

5 έτη συνέχισε αυτό το πρόγραμμα. ῾Ο μέγας Ευθύμιος τον ωνόμαζε παιδαριογέροντα και με τον Δομετιανό τον έπαιρνε μαζί του την περίοδο μετά τα θεοφάνεια έως των Βαίων εις την έρημο πέραν της νεκράς θαλάσσης. ῞Ενα έτος λιποθύμισε ο όσιος Σάββας και ο όσιος Ευθύμιος διά προσευχής εξήγαγε ύδωρ από την έρημο, 35 ετών ήτο ο όσιος Σάββας όταν ήλθε εις έρημον ᾿Ιορδάνου. 

Οι δαίμονες φανερά άρχισαν να τον πολεμούν. Εις το σπήλαιό του εφιλοξένησε 4 αγαρηνούς προσφέροντας ῥίζας μελεαγρίων και καρδίας καλάμου.. Μετά από ημέρας του έφεραν άρτους, τυρί, φοίνικας. ῾Ο όσιος έλεγε· «Ουαί αχάριστη ψυχή, οι βάρβαροι διά μικράν ωφέλεια, τόσο πλουσίως σου ανταπέδωσαν... εγώ τόσα χαρίσματα έλαβα από τον Θεόν, ποία εντολή εφύλαξα, τι θα απολογηθώ εις Κύριον!» 

Ο μοναχός ῎Ανθος συνασκήτευε με τον όσιο Σάββα, ήλθαν βάρβαροι να τους αποκτείνουν, οι όσιοι ευχόμενοι· «Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, εμείς εν ονόματι Κυρίου..κλπ.., κι᾿ ώ του θαύματος άνοιξε η γη και κατάπιε έναν, οι άλλοι έφυγαν και ουδέποτε τους ενόχλησαν. Μετά 4 έτη (ήτο τότε 40 ετών) είδε εν οράματι γυναίκα με λαμπρά στολή να του λέγη να κατοικήση εις το σπήλαιο ανατολικά του χειμάρου και θα του στείλη την εξ ύψους βοήθεια. 

Το σπήλαιο ήτο απότομο και στηριζόμενος εις σχοινίο το οποίο εκρέμασε ανέβαινε,,ύδωρ μετέφερε από απόστασι 15 σταδίων, τρεφόμενος με χόρτα. ᾿Εφώτισε ο Θεός ᾿Ισμαηλίτας και τον ευλαβήθησαν και του έφερναν τρόφιμα. ᾿Επί πέντε έτη συνέχισαν οι φοβεροί δαιμονικοί πειρασμοί, μετά εδέχετο μοναχούς κτίζοντας κελλιά, εκλησία.. ο Θεός του απεκάλυψε τόπον που έχει ύδωρ το οποίον υπάρχει έως και σήμερα. 

Αλλη φορά ήτο εις τον χείμαρο λέγων ψαλμός, είδε πύρινο στύλο έως τον ουρανόν, ήλθε και εύρε ένα σπήλαιο ως εκκλησία, ανεπλήρωσε ότι από την φύσι ελείπετο και έκαμε ναό, κάθε Κυριακή συνήγοντο εκεί. Εις την οροφή σπηλαίου έκαμε απόκρυφο κελλίο διά να ησυχάζη, από το οποίο επήγαινε εσωτερικά εις ναό. Τον εσυκοφάντησαν κάποιοι μοναχοί ότι είναι ανάξιος διά ηγούμενος και εμποδίζει πολλούς να ιερωθούν. 

Ο πατριάρχης Σαλούστρος ενώπιον των κατηγόρων του τον εχειροτόνησε ιερέα και είπε· «᾿Ιδού έχετε καθηγούμενο τον οποίο εψήφισε ο Κύριος..» ήτο τότε 35 ετών, έτος 491. Μετά την εορτή οσίου Ευθυμίου έως βαίων ασκήτευε εις έρημο, κάποτε έπεσε εις λάκκο αιθάλης και εκάη η όψις του, δεν μπορούσε να ομιλήση, έγινε αγνώριστος, θεία δύναμι τον εθεράπευσε. 

Ο μαθητής ᾿Αγάπιος ενώ εκοιμάτο εις λέων τον οσφραίνετο. ῾Ο άγιος με προσευχή τον έδιωξε και τον μαθητήν του ενουθέτησε να μη νικάται απ᾿ τον ύπνον. Την Μ. Τεσσαρακοστή δεν έτρωγε τίποτε, μόνο Σαββατοκύριακο όταν κοινωνούσε. ῾Ο όσιος με τον μαθητήν τού ᾿Αγάπιον εύρον εις σπήλαιον του ᾿Ιορδάνου ασκητή προορατικό που 42 έτη δεν είδε άνθρωπο, ζούσε με τελεία ακτημοσύνη, συνομίλησαν κι᾿ έλαβον ευχή του. 

Μέτ᾿ ολίγον επιστρέφοντες τον εύρον γονατιστόν εις στάσιν προσευχής και νεκρόν, τον ενεταφίασαν εις το σπήλαιον. ῾Η μητέρα του οσίου ήλθε κι᾿ έγινε μοναχή, ασκητεύουσα εγγύς του οσίου και μέτ᾿ ολίγον εκοιμήθη. Τα χρήματά της εξόδευσε εις οικοδόμησιν της Λαύρας. Μοναχός τις μεταφέρων ξύλα οικοδομήσεως με ζώα, ελιποθύμησε από δίψα, είπε· «Διά πρεσβειών του Σάββα του Σου δούλου Κύριε βοήθησόν μοί»· τότε! Εγένετο νεφέλη δροσίζουσα και οδηγούσα έως τη μονή. Εις το όρος Καστελλίου (20 στάδια από Λαύρα) κατώκουν δαίμονες. 

Ο όσιος ελθών έμεινε μία ῾Αγία Τεσσαρακοστή, ῥάνας τον τόπον με έλαιο του Τιμίου Σταυρού, τόσον επολεμήθη από Δαίμονας ώστε εσκέφθη να αναχωρήση. Ο ΚΗΙΧ του εφάνη ενθαρρύνοντας να υπομείνη έως τέλος. Οι δαίμονες με ανθρώπινη φωνή έκραζον ότι ενικήθησαν, επειδή είχε ο όσιος μέτ᾿ αυτού την θεία βοήθεια! ῾Ως κόρακες οι δαίμονες ανεχώρησαν, τινές ποιμένες είδον αυτά. ᾿Εκεί ο όσιος έκτισε ναό και κελλιά. 

Ο ηγούμενος εις τα κοινόβια της Βηθλεέμ Μαρκιανός είδε άγγελο που του είπε να υπάγη εις τον Σάββα τα χρειαζούμενα, όπως και έκαμε, του έστειλε τρόφιμα. Εις το Καστέλλιο ασκήτευαν έμπειροι μοναχοί, για τους νεωτέρους έκτισε εις τα βόρεια μέρη Λαύρας έως ότου να μάθουν όλο το ψαλτήριο και τας τάξεις του πνευματικού αγώνος. 

Αγενείους δεν εδέχετο εις Λαύραν. ῾Ο όσιος Θεοδόσιος ήτο προεστώς των κοινοβιατών κι᾿ ο όσιος Σάββας των αναχωρητών κατά την ευλογία του πατριάρχου Σαλουστίου.῾Ο πατριάρχης ᾿Ηλίας οικοδόμησε μονή εγγύς πατριαρχείου, ο όσιος Σάββας έδωσε χρήματα εις μοναχούς και έκανε τη μονή του αρχονταρίκι εις Λαύρα, άγνωστος του έδωσε ελεημοσύνη 170 χρυσά φλωρία. ῎Εκτισε ο όσιος Σάββας διά τους προσκυνητάς ξενώνας εις ῾Ιερουσαλήμ, εις πύργον Δαυίδ εις ῾Ιεριχώ και εις Καστέλλιον. 

Ο Θεός του έστειλε δύο κτίστες τον Θεόδουλο και Γελάσιο έκτισαν μεγαλύτερο ναό εις τιμήν Θεοτόκου και εγκαινίασε ο πατριάρχης ᾿Ηλίας. ῞Οσο επλήθυναν οι μοναχοί τόσο και οι κακότροποι δημιουργούσαν σκάνδαλα, διά τούτο ο όσιος ανεχώρησε εις τα μέρη Γαδάρων εις σπήλαιο ασητεύων διά να κατευνάση τον φθόνον αυτών. Μία ημέρα εις λέων εδάγκασε τα ιμάτιά του και τον έσυρε έξω. 

Ο όσιος άρχισε να ψάλλη τόν όρθρον, το θηρίο παραμέρισε. ῞Οταν τελείωσε την προσευχή ο όσιος είπε· «Τι κοπιάς να με διώξης, μας χωρά και τους δύο το σπήλαιο, η ησύχαζε η φύγε, διότι εγώ επλάσθην κατ᾿ εικόνα και ομοίωσιν Θεού». Τότε ο λέων έφυγε. ᾿Επειδή συγκεντρώθηκε κι᾿ εδώ πλήθος μοναχών, άφησε προεστώτα εις αυτούς τον μαθητή του Ταράσιο και επέστρεψε εις την Λαύρα. 

Εύρε όμως γέροντάς τινας να του εναντιώνονται, έτσι ανεχώρησε εις Νικόπολι και κάτω από μία ξυλοκερατιά έμενε. ῾Ο ιδιοκτήτης του αγρού του έκτισε μία καλύβα εκεί και του έφερνε τα χρειώδη τρόφιμα. Οι συκοφάντες του εζήτησαν από τον πατριάρχη άλλον ηγούμενον λέγοντες ότι θα τόν κατασπάραξε λέων!! ῾Ο πατριάρχης δεν τους επίστευσε, τους είπε· «῾Υπομείνατε ολίγον έως ότου ο ΚΗΙΧ τον φανερώση. 

Μέτ᾿ όλίγον ήλθε εις ῾Ιεροσόλυμα ο όσιος και ιδών ο πατριάρχης εχάρη, τον ανάγκασε να μείνη εις Λαύρα, στέλνοντας γράμμα εις μοναχούς να τον δεχθούν με τιμάς και να διώξουν τους κακότροπους. Οι κακότροποι τότε έλαβαν δικέλια και εκρήμνισαν εκ θεμελίων τον πύργο που είχε οικοδομήσει ο όσιος και έρριπτον τα ξύλα και λίθους εις τον χείμαρον, έκλεψαν ῥάσα και άλλα και επήγαν εις την μονήν Σουκά. 

Ο ηγούμενος ᾿Ακυλίνος δεν τους εδέχθηκε, επήγαν εις κάποια κελλιά εις τον χείμαρο Θεκώο και έμειναν εκεί ονομάζοντες ταύτα Λαύρα. ῾Ο όσιος τους έστειλε τρόφιμα, εκείνοι έλεγον ότι δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. ῾Ο όσιος με τον πατριάρχη συνεργαζόμενος τους έκτισε εκεί ναό και έδωκε τον μαθητή του ᾿Ιωάννη (απ᾿ την ῾Ελλάδα) ηγούμενο ο οποίος είχε χάριν της προφητείας. Μοναχός ᾿Ιάκωβος με άλλους ομοίους του υπερηφάνους επήγε, εις τον τόπο ῾Επτάστομο και έκτιζε Λαύρα λέγοντας ότι έχει την ευλογία του οσίου! 

Ο όσιος τον επεσκέφθη τον ενουθέτησε ότι δεν είναι κατά Θεόν να γίνη ηγούμενος πρίν παιδαγωγήση εαυτόν. ῾Ο όσιος έφυγε και όπως επροφήτευσε ο ᾿Ιάκωβος έμεινε με 7 μήνες πυρετό, μετενόησε, τον έφεραν βαστακτόν εις τον όσιον. Τον συνεχώρησε και έγινε καλά, του έδωσε κανόνα να μη επισκεφθή την μονή που έκτιζε. ῾Ο πατριάρχης διέταξε και εχάλασαν την μονή ταύτη της παρακοής εκ θεμελίων. 

Εις ᾿Ιάκωβο έδωσε διακόνημα μαγειρίου, μία ημέρα εμαγείρευσε περισσότερα κουκιά και το πλεόνασμα έρριξε εις σκουπίδια. ῾Ο όσιος κρυφά τα μάζεψε, τα εξήρανε και τα εμαγείρευσε, του έκανε τραπέζι.. ερωτών εάν του αρέση... ο ᾿Ιάκωβος είπε, νοστιμώτερο φαγητό δεν έφαγα. ῾Ο όσιος του είπε ότι τα μάζεψε από τα σκουπίδια και μία χύτρα φαγητό δεν γνωρίζει να μαγειρεύση και πως θα γίνη ηγούμενος! 

Ο δαίμων πορνείας επείραξε τον ᾿Ιάκωβο τόσον πολύ τον αποπλάνησε ώστε έκοψε τα παιδογόνα του μόρια. ῾Ο όσιος τον έδιωξε, πάλι τον εδέχθη χάριν μεσιτείας του οσίου Θεοδοσίου. Του έδωσε κανόνα να μείνη εγκρατής εις κελλί και να μη ομιλή εις ουδένα. Τόση μετάνοια έδειξε που θεία οπτασία επληροφόρησε τον όσιο Σάββα, τον συγχώρεσε και μέτ᾿ όλίγον εκοιμήθη εν ειρήνη.

᾿Εγγύς της Λαύρας εις ασκητήριο έμενε ο μοναχός ᾿Ανθιμος εκ Βηθανίας επί 30 έτη έγκλειστος, αρρώστησε, ο όσιος του είπε να τον πάρουν εις την Λαύρα, εκείνος δεν ηθέλησε. ᾿Εμεινε υπομένων! Μία νύκτα άκουσε ο όσιος Θείας υμνωδίας με όλη την αδελφότητα με θυμιάματα και λαμπάδας επήγαν και τον εκήδευσαν. ῾Ο μοναχός ᾿Αφροδίσιος εκτύπησε ένα μουλάρι και εψόφησε. ῾Ο όσιος του έθεσε κανόνα να μείνη έγκλειστος. 

30 έτη έμεινε πλέκων 3 σταυρόδας ημερησίως, χωρίς πύρ, ούτε έλαιο και οίνο εδοκίμασε, έλαβε χάριν προφητείας. Προγνώρισε τον θάνατό του. ῾Ο όσιος Σάββας τον έστειλε εις τον Θεοδόσιο να τον αποχαιρετήση με επιστολή, του έγραφε ότι του στέλνει τον ᾿Αφροδίσιο σάρκα ποτέ φορούντα και νύν με τη χάρι του Θεού άγγελον. Ευρισκόμενος ο όσιος εις έρημο ῾Ρουβά εύρε λέοντα που είχε ξύλο καρφωθή εις το πόδι του και υπέφερε. 

Ο όσιος εξέβαλε το ξύλο και ο λέων τον μετέφερε ως υποζύγιον. ῾Ο Φλάϊος με όνο έκαμε υπηρεσίας εις Λαύρα, έδιδε τον όνο εις τον λέοντα ο οποίος εδάγκανε το σχοινίο και τον έβοσκε όλη την ημέρα, τον επότιζε και τον έφερνε εις τη Μονή. Μία ημέρα ο Φλάϊος επόρνευσε, ο λέων έφαγε τον όνον. ῾Ο Φλάϊος επήγε εις την πατρίδα του. ῾Ο όσιος Σάββας πολύ αναζητήσας εύρε αυτόν και τον επέστρεψε. 

Τότε ο βασιλεύς ᾿Αναστάσιος υπερασπιζόμενος τους Μονοφυσίτας εξώριζε ορθοδόξους και τον πατριάρχη ᾿Ηλία, ο οποίος έστειλε τον όσιο με άλλους μοναχούς εις Κων/πολι. Οι φρουροί του παλατίου ιδόντες τόν 73 ετών ῥακένδυτο γέροντα δεν τον άφησαν να εισέλθη. ῾Ο βασιλεύς τον εκάλεσε, όταν εισήρχετο ο όσιος, είδε ο βασιλεύς προπορευόμενο άγιο άγγελο. ῾Ο όσιος Σάββας είπε ότι ήλθε να προσκυνήση την ευσέβειά του, να τον παρακαλέση διά την Ειρήνη ᾿Εκκλησίας και τότε θα του χαρίση νίκας κατ᾿ εχθρών ο Θεός. 

Ο βασιλεύς επείσθη και ο πατριάρχης ᾿Ηλίας επανήλθε εις τον θρόνον, εχάρισε 1000 φλωρία διά τη μονή. Οι μονοφυσίται πάλι έπεισαν τον βασιλέα και εξώρισε τον πατριάρχη ῾Ιεροσολύμων ᾿Ηλία και εις ᾿Αντιόχεια αντί του ορθοδόξου Φλαβιανού, ανεβίβασαν εις θρόνον τον αιρετικό Σεβήρο. ῾Ο όσιος Σάββας εσύναξε 11.000 μοναχούς απ᾿ όλα τα περίχωρα και έδιωξαν τους απεσταλμένους του βασιλέως (μέ τον στρατό) αναθεματίζοντας τους αιρετικούς. 

Ο πατριάρχης ᾿Ηλίας ομολόγησε παρησία· «όστις φρονεί τα του Σεβήρου, Ευτυχούς, Νεστορίου, ανάθεμα ο μη φυλάττων τα δόγματα των 4 Οικουμ. Συνόδων ανάθεμα. ῾Ο Δούξ φοβηθείς τον όχλο έφυγε. ῾Ο ανηψιός βασιλέως ῾Υπάτιος έγραψε επιστολή εις βασιλέα εξηγώντας την ορθότητα της εξεγέρσεως των μοναχών. ῞Οταν εξώρισαν το πατριάρχη τον πατριάρχη Ηλία έγινε 5 έτη πείνα, δεν έβρεξε καθόλου. 

Ο όσιος ήταν προεστώς επτά μοναστηριών. ῾Ο διακονητής είπε ότι δεν θάχουν πρόσφορα την Κυριακή να λειτουργήσουν. ῾Ο όσιος του είπε ότι ο Κύριος δεν θα τους αφήση. Πρίν έλθη η Κυριακή έφθασαν 30 φορτία με τρόφιμα! ῾Ο όσιος με τους μαθητάς του Στέφανο και Ευθάλιο επεσκέφθησαν τον πατριάρχη ᾿Ηλία εις εξορία. ᾿Εσυναντώντο κάθε απόγευμα και συνέτρωγον. Μία ημέρα δεν εξήλθε ο ᾿Ηλίας από το κελλί του, έμεινε ο όσιος νήστις. 

Το μεσονύκτιον εξήλθε ο πατριάρχης λυπημένος αναγγέλων ότι απέθανε ο βασιλεύς ᾿Αναστάσιος και την δεκάτην ημέραν θα παραστώ κι᾿ εγώ εις το φρικώδες βήμα του ΚΗΙΧ διά να δικασθώμεν. Είδε εν οράματι κεραυνοί να κτυπούν τον βασιλέα και να τον θανατώνουν.. εντός 10 ημερών, εκοιμήθη εν ειρήνη ο ᾿Ηλίας.

Ο βασιλεύς ᾿Ιουστίνος ανέλαβε κι᾿ έφερε ειρήνη εις εκκλησία. ῾Ο ῾Αγιος Σάββας περιερχόμενος τα μέρη Καισαρείας και Σκυθουπόλεως εδίδασκε τα ορθά δόγματα, και στηρίζων τους ορθοδόξους. ῾Ο βασιλεύς επεσκέπτετο συχνά τον όσιον εις έρημον και συνωμίλουν. Θεράπευσε την αδελφή του βασιλέως την ῾Ησυχία. Τότε οι Σαμαρείτες επανεστάτησαν και εψήφισαν βασιλέα τον ᾿Ιουλιανό, θανατώσαντες πολλούς χριστιανούς. Βασιλικός στρατός επέβαλε τάξι, φονεύσας τον ᾿Ιουλιανό.

Εκατηγόρησαν τόν όσιο εις βασιλέα ότι οι Παλαιστίνιοι ήτο αίτιοι της επαναστάσεως. ῾Ο πατριάρχης ῾Ιεροσολύμων έστειλε τον όσιο εις Κων/πολι διά να τους ειρηνεύση. ῾Ο βασιλεύς είδε εν οράματι τον όσιο Σάββα, λαμπρόν και στεφανωμένο. Τον υπεδέχθη με τον πατριάρχη ᾿Επιφάνιο με τιμάς, έπεσε εις τα πόδια του, έλαβε την ευχή του, καταφιλών αυτόν. ῾Ο βασιλεύς και η βασίλισσα εζήτησαν την ευχή του διά να αποκτήσουν τέκνο.

Ο όσιος δεν έδιδε, είπε ότι αν γεννήση τέκνο θα ανακαινίση την αίρεσι του Σεβήρου. ῾Ο όσιος εζήτησε να μη πληρώνουν φόρο τόσα έτη οι Παλαιστήνιοι διά τας καταστροφάς που έκαναν οι Σαμαρείτες και να ανακαινισθούν οι κατεστραμένοι ναοί. Να κτισθή νοσοκομείο εις ῾Ιερουσαλήμ και ξενώνας διά προσκυνητάς και να κτισθή πύργος εις την Λαύρα διά να προστατεύονται οι μοναχοί από τους πειρατάς. 

Ο βασιλεύς τα αιτήματα αυτών τα εκπλήρωσε. ῾Ο όσιος ασθενής, γέρων, υπακούων εις τον πατριάρχη Πέτρο διά να έχη κάποια άνεσι, ήλθε εις το πατριαρχείο. Μέτ᾿ ολίγον είδε οπτασία που του φανέρωσε τον θάνατό του. Είπε και τον επανέφεραν εις την Λαύρα του, εψήφισε διάδοχο τον Μελιτά, νουθετήσας και ευλογήσας τούς μαθητάς του, 94 ετών εκοιμήθη εν ειρήνη. Είς τινα επιδρομή αράβων το άγιο λείψανό του εφυγαδεύθη εις Κων/πολι. 

Το 1206 εκλάπη από Λατίνους. ᾿Εφανερώθη ο όσιος εις τον πάπα Παύλο ΣΤί και απειλητικά τον διέταξε να τον στήλη εις την Λαύρα του. Ειδοποίησαν τον πατρ. Βενέδικτο ᾿ΑϚ και επιτροπή μετέβη εις ᾿Ιταλία και παρέλαβε με επισημότητα το οσιακό λείψανο. Το αεροπλάνο την 25 ᾿Οκτωβρίου 1965 ώρα 10 έφθασε εις αερολιμένα ῾Ελληνικού, ο ᾿Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και κλήρος με λαόν επροσκύνησαν. 

Την επομένη μετεφέρθη εις ῾Ιεροσόλυμα. Σήμερον ευρίσκεται άφθαρτον εις την Λαύρα του. ᾿Αξιον προσοχής είναι ότι ο όσιος ανεχώρησε προτού γίνη η μετ᾿ ολίγον (Δέκ. 1965) προδοτική πράξις άρσεως αναθεμάτων εις Λατίνους!

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Tῶν ὁσίων ἀκρότης καὶ ἀγγέλοις ἐφάμιλλος ὡς γὰρ ἡγιασμένος ἐδείχθης ἐκ παιδός, Σάββα ὅσιε. Οὐράνιον γὰρ βίον ἀπελθῶν, πρὸς ἔνθεον ζωὴν χειραγωγεῖς διὰ λόγου τε καὶ πράξεως ἀληθοῦς, τοὺς πίστει ἐκβοῶντας σοι. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τὸ ἄγονον ἐγεώργησας· καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατὸν τοὺς πόνους ἐκαρποφόρησας· καὶ γέγονας φωστήρ, τῇ οἰκουμένῃ λάμπων τοῖς θαύμασι, Σάββα Πατὴρ ἡμῶν Ὅσιε, Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἠμῶν.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.