Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος

Μ,Κ,Ε
Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος
10/12/2024

Βιογραφία


Ο βασιλεύς Μαξιμίνος (307-313) βασιλεύων εις ᾿Ανατολήν με έδρα την ᾿Αντιόχεια εκίνησε διωγμό. ᾿Εστειλε εις ᾿Αλεξάνδρεια τον Μηνά (ήτο εξ ᾿Αθηνών, βασιλικός σύμβουλος και κρυπτοχριστιανός) και ως επίτροπος του Μαξιμίνου ειρήνευσε τον λαό. ᾿Εδίδασκε φανερά τήν χριστιανική πίστι και εθεράπευε με προσευχή του τους ασθενείς. 

Πολλοί επίστευσαν. ῾Ο βασιλεύς έστειλε τον έπαρχο ῾Ερμογένη (ήτο ᾿Αθηναίος) ο οποίος εφυλάκισε τον Μηνά. ᾿Επειτα τον έφερε εις το κριτήριο και 4 ώρες ομολογούσε Χριστόν ο Μηνάς ο λαός εφώναζε, εις τον ῾Ερμογένη να μη αμφιβάλη διότι είδαν όλοι τα θαύματα. ῾Ο ῾Ερμογένης εφυλάκισε πάλι τον Μηνά. 

Ο Μηνάς ψάλλοντας ψαλμούς, ωδηγήθηκε την επομένη εις το θέατρο του έκοψαν με μαχαίρια τις σάρκες από τα πέλματα. ᾿Εστάθηκε όρθιος ο άγιος ψάλλων· «ο πούς μού εστι εν ευθύτητι». Του έκοψαν την γλώσσα, τον ετύφλωσαν και εφυλάκισαν. 3ην ώρα νυκτός ήλθε ο ΚΗΙΧ τον ενεθάρυνε, ευλογήσας αυτόν κατέστησε όλον υγιή, είπε ότι και ο ῾Ερμογένης θα πιστεύση διότι έχει συμπάθεια προς τους πένητας και φυλάττει σωφροσύνη χωρίς να γνωρίζη το Ευαγγέλιον. 

Ο ῾Ερμογένης τη νύκτα μετενόησε και εσκέπτετο να ενταφιάση το λείψανο του Μηνά ενδόξως με μεγαλοπρεπή κηδεία. ᾿Ηλθον οι στρατιώται εις την φυλακή και βλέπουν δύο άνδρας λαμπρούς με όπλα φρορούντας τον άγιονβ ο οποίος έψαλλε· «᾿Εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου ου φοβηθήσομαι κακά». Οι στρατιώται επίστευσαν, έρριψαν τα όπλα των και εβόησαν «Μέγας ο Θεός των Χριστιανών». 

Ηλθαν και άλλοι στρατιώτες, επίστευσαν και εκείνοι, ο άγιος με όλους τους πιστεύσαντας ήλθε εις το θέατρο. ῾Ολοι εθαύμασαν. ῾Ο έπαρχος εζήτησε να ακούση λόγον Θεού. ῾Ο άγιος καθώς εδίδασκε δύο άγγελοι τόν εστεφάνωσαν. Τον είδε αυτό ο έπαρχος, επίστευσε και κατεφίλη τους πόδας του αγίου.

Ολος ο λαός επίστευσε. Ευρέθησαν εκεί 13 επίσκοποι παρόντες, είχον έλθη διά να ιδούν τον αγώνα του μάρτυρος. ᾿Εβαπτίσθη ο ῾Ερμογένης και εχειροτονήθηκε κατά την τάξιν επίσκοπος. Και ο λαός εβαπτίσθηκε και έκτισαν ναό. ῾Ο βασιλεύς με 10.000 στρατό ήλθε εις ᾿Αλεξάνδρεια, διέταξε και έφεραν γυμνούς τους αγίους ενώπιόν του εις το θέατρο, ῞Αγιοι άγγελοι ενεθάρρυναν τους αγίους να μη φοβηθούν και ότι θα τους βοηθήση ο Θεός. 

Ο ῾Ερμογένης είπε ότι διά τον Χριστόν είναι έτοιμος να αποθάνη και ότι πρώτα εδίωκε τους χριστιανούς, είδε το μαρτύριο του άγ.Μηνά όταν του έκοψαν τα πέλματα, την γλώσσα και τον ετύφλωσαν και την επομένη τον είδε υγιή και επίστευσε. Και άλλα είπε κατά των ψευδοθεών. ῾Ο Μαξιμίνος διέταξε και του έκοψαν τα χέρια και τα πόδια και να τα ψήσουν εμπρός του εις εσχάρα, να σχίσουν την κοιλία του να χυθούν τα εντόσθιά του και το σώμα του να ῥιφθή εις ποταμόν.

Ο ῾Ερμογένης υπέμεινε το μαρτύριο, έβλεπε καιόμενα τα μέλη του και έλεγε· «Μακάριος εγώ ότι πρώτα εθυσίαζα εις τα είδωλα και σήμερον δέχεται ο ΚΗΙΧ θυσία τα καιόμενα χάριε μου και πόδια». ᾿Αφού έσχισαν την κοιλία του, τον έρριψαν εις ποταμό. Τον άγ.Μηνά εις φυλακή τον εκρέμασαν από τα χέρια και εις πόδας του λίθο μέγα, εξηρθρώθησαν τα μέλη του και απέθανε.

Αγγελοι ανέσυραν τον ῾Ερμογένη από ποταμό, τον εθεράπευσαν ήλθον μαζί εις φυλακή και ανέστησαν τον άγιο Μηνά και έμειναν μαζί τους έως το πρωϊ ομολούντες περί επουρανίου βασιλείας. Το πρωϊ την ώρα που ο βασιλεύς ομιλούσε εις τον λαόν κατά του ΚΗΙΧ και αγίων, εφάνησαν οι άγιοι. ῾Ο λαός εβόησε· «Είς ο αληθινός Θεός, ο Χριστός» τότε ο Εύγραφος ο γραμματεύς του άγ.Μηνά επήδησε εις το μέσον λέγων· «Είμαι κι᾿ εγώ χριστιανός, αναθεματίζω τα είδωλα, και είμαι έτοιμος διά τον Χριστόν ν᾿ αποθάνω. ῾Ο βασιλεύς εθυμώθη και εθανάτωσε με το ξίφος του τον Εύγραφο. 

Οδήγησαν τους αγίους εις τόπον καταδίκης, έκαμαν ευχή περί ειρήνης ᾿Εκκλησίας και λαών και όποιος ζητά την βοήθειά τους να εισακούεται. Τούς απεκεφάλισαν. ῾Ο άγιος Μηνάς είχε ζητήσει να φέρουν τα λείψανά του εις Κων/πολι. ῾Ο Μαξιμίνος διέταξε και τους έβαλαν εις σιδηρά θήκη και τα εβύθισαν εις θάλασσα. ᾿Αλλ᾿ ώ του θαύματος η σιδηρά θήκη πλέουσα έφθασε εις Βυζάντιο. ῎Αγγελος είπε εις τον πατριάρχη ότι εις τον τόπον «᾿Ακρόπολις» έρχονται τα άγ.Λείψανα Μηνά καί ῾Ερμογένους από ᾿Αλεξάνδρεια. 

Ηλθε λαός και κλήρος μεσάνυκτα, μία φωτεινή στήλη ανέβαινε έως ουρανού, δεξιά και αριστερά του κιβωτίου δύο άγγελοι και πλέοντας το κιβώτιον έφθασε εις την ακτή. Οι άγγελοι είπον εις πατριάρχη που να φυλάξη τα άγ.Λείψανα για λίγο καιρό έως να παρέλθη η οργή του βασιλέως και ύστερα πως να τιμήση αυτά, Τα άγ.Λείψανα τα έκρυψαν εις τινα ναό. 

Ο Μαξιμίνος νικηθείς το 313 μ.Χ. από τον Λικίνιο ευρισκόμενος εις Ταρσόν, εχύθησαν οι οφθαλμοί του, άγγελοι έδερναν και εις άγ.῎Αγγελος τον εφόνευσε. Μετά τον θάνατό του, ο πατριάρχης ενεταφίασε τα άγ. Λείψανα εις το τείχος της «ακροπόλεως». Μετά 400 έτη ευρέθησαν! (ιδέ την 17 Φέβρ. Ανακομιδή).

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’. Τὸ προσταχθὲν.

Δι' ἐγκρατείας, τῶν παθῶν τὰς πυριφλέκτους, ἀπονεκρώσαντες ὁρμὰς καὶ τὰς κινήσεις, τοῦ Χριστοῦ οἱ Μάρτυρες ἔλαβον τὴν χάριν, τὰς νόσους ἀποδιώκειν τῶν ἀσθενῶν, καὶ ζῶντες καὶ μετὰ τέλος θαυματουργεῖν· ὄντως θαῦμα παράδοξον! ὅτι ὀστέα γυμνά, ἐκβλύζουσιν ἰάματα. Δόξα τῷ μόνῳ Θεῷ ἡμῶν.


Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Ἡ καλλικέλαδος, θεόφρον γλῶσσα σου, λαμπρῶς κηρύξασα, Χριστοῦ τὴν σάρκωσιν, συναθλητᾶς σοὶ εὐκλεεῖς, εἰλκύσατο ἐν σταδίῳ, Μηνᾷ παμμακάριστε, Ἐρμογένην τὸν ἔνδοξον, καὶ τὸν θεῖον Εὔγραφον, μεθ' ὧν χαίρων ἠγώνισαι. Καὶ νῦν τὴν Παναγίαν Τριάδα, ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσωπεῖτε.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.