Αγία Βαρβάρα

Βιογραφία
Μονογενής θυγάτηρ του τοπάρχου ῾Ηλιουπόλεως Διοσκόρου. ᾿Εγεννήθη εις χωρίον Γελασσό (εις Κοίλη Συρία-πρόποδας αντιλιβάνου) επί βασιλείας Μαξιμιανού (284-350). ᾿Επειδή ήτο ωραία την περιόρισαν εις πύργο διά να μη την βλέπουν οι άνθρωποι. Δεν ηθέλησε να υπανδρευθή. Εις λουτρό που έκτιζε ο πατήρ της και διέταξε να γίνουν δύο παράθυρα, η αγία είπε και έκαμαν τρία παράθυρα. Εις τα μάρμαρα εσημείωσε τον Τίμιο Σταυρό με το δάκτυλό της και εχαράχθη θεία δυνάμει!
Επιστρέφοντας ο πατήρ της εθυμώθη διά την πίστιν της αγίας και ομολογία της εις Τριαδικό Θεό. ᾿Εσυρε το ξίφος του και κατεδίωξε διά να την φονεύση. ᾿Εφυγε εις το όρος, μία πέτρα εσχίσθη και την εδέχθη ως άλλοτε την πρωτομάρτυρα Θέκλα. ῾Ο Διόσκορος ερώτησε δύο ποιμένας. ῾Ο είς του είπε σωτήριον ψεύδος ότι δεν είδε τίποτε, ο άλλος του έδειξε την οδόν..Τότε τα πρόβατά του ευθύς, έγιναν κάνθαροι και έμειναν μέχρι τέλους πέριξ του τάφου της αγίας.
Την εύρε ο Διόσκορος, δέρροντας και σύροντας από τα μαλλιά την έφερε εις οικία του, και παρέδωκε εις ηγεμόνα Μαρκιανό διά να την βασανίση. ῾Η αγία ούτε εις κολακείες εκάμφθη να θυσιάση εις τα είδωλα, ούτε επτοήθη τα μαρτύρια. Δέρρεται με βούνευρα γυμνή, τρίβουν τας πληγάς με τρίχινα.. την φυλακίζουν.
Ο ΚΗΙΧ ελθών εις φυλακή την εθεράπευσε. Μία ευσεβής γυναίκα η ᾿Ιουλιανή, είδε αυτά, επίστευσε και απεφάσισε να μαρτυρήση. ῞Οταν είδαν την αγία θεραπευμένη, ο ηγεμών έλεγε ότι οι θεοί την εθεράπευσαν. Καίεται με λαμπάδας, ξεσχίζεται με σιδηρά ονύχια, η ᾿Ιουλιανή ομολογεί κι᾿ αυτή και την κρεμούν, ξέουν τας σάρκας της και τήν καίουν με λαμπάδας. ᾿Εκοψαν τους μαστούς της αγίας Βαρβάρας και ᾿Ιουλιανής.
Η ᾿Ιουλιανή φυλακίζεται, η αγία περιφέρεται γυμνή εις πόλι και θεατριζομένη δέρρεται. Προσευχομένης να σκεπάση ο Θεός την γύμνωσή της, εφάνη ο ΚΗΙΧ επί χερουβικού άρματος, άγγελοι την ενέδυσαν λαμπρά στολή και έγινε όλη υγιής. ῾Ο πατήρ της αγίας παρακολουθούσε τα μαρτύριά της, έλαβε το ξίφος διά να την θανατώση ο ίδιος.
Η αγία χαίρουσα βάδιζε προς τον τόπο του μαρτυρίου προσευχήθη εις Κύριον όποιος μνημονεύση το μαρτύριό της να μη τον εγγίση νόσος. Φωνή ουράνιος ηκούσθη προσκαλούσα αυτήν και ᾿Ιουλιανή εις αιώνιον χαρά και ότι εισακούσθη η αίτησις ευχής της. ᾿Απεκεφαλίσθησαν το έτος 290 μ.Χ. ο πατήρ της, επιστρέφων εις οικία του κατεκάη από κεραυνό. ῾Ο ευσεβής Ουαλεντίνος ενεταφίασε αυτήν.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς Τριάδος τὴν δόξαν ἀνακηρύττουσα, ἐν τῷ λουτρῷ τρεῖς θυρίδας ὑπεσημήνω σοφῶς, κοινωνίαν πατρικὴν λιποῦσα πάνσεμνε, ὅθεν ἠγώνισαι λαμπρῶς, ὡς παρθένος εὐκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πρεσβεύειν, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.