Αγία Γραφή

Ο Θεός στην Αγία Γραφή λέγει όλα όσα χρειάζονται να πει στους ανθρώπους.

Μνημόνευση

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας, είτε στη ζωή είναι είτε έχουν αφήσει τον κόσμο αυτόν, αποτελεί έκφραση αγάπης και σεβασμού προς τους δικούς μας.

Συναξαριστής

Πνευματική Κληρονομιά: Συναξαριστής Ορθοδόξου Πίστεως.

Όσιος Ιωσήφ ο υμνογράφος

Ι,Υ
Όσιος Ιωσήφ ο υμνογράφος
03/04/2024

Βιογραφία


Εγεννήθη το 816 μ.Χ εις Σικελία, γονέων Πλουτίνου και ᾿Αγάθης. ῞Οταν ᾿Αγαρηνοί εκυρίευσαν την Σικελία ο ᾿Ιωσήφ ήλθε εις Θέσ/νίκη και έγινε μοναχός εις τη μονή Λατόμου, και ιερεύς εχειροτονήθη. Μέτ᾿ ολίγον με τόν ῞Αγ.Γρηγόριο Δεκαπολίτη ήλθον εις Κων/πολι εις το ναό ῾Αγ.᾿Αντύπα και έμεινον εκεί αγωνιζόμενοι. 

Λόγω εικονομαχίας αναχωρών διά Ρώμη τον συνέλαβον πειραταί, φυλακίζεται εις κρήτη, εις φυλακή του εφάνη ο ῞Αγ.Νικόλαος δίδων χαρτί. ῾Ο ᾿Ιωσήφ ανεγίνωσκε και έψαλλε· «Τάχυνον ο Οικτίρμον και σπεύσον ως ᾿Ελεήμων εις την βοήθεια ημών ότι δύνασαι βουλόμενος». Το νόημα του ύμνου έργον εγένετο. 

Το πρωί απέθανε ο βασιλεύς Θεόφιλος, έπαυσε η εικονομαχία. ᾿Ελευθερωθείς ήλθε εις κων/πολι. ῎Εκτισε ναό εις ᾿Απόστολο Βαρθολομαίον, προσηύχετο να του χαρίση το χάρισμα συνθέσεως ύμνων. Είδε οπτασία ότι ο ᾿Απόστολος του έθεσε το Ευαγγέλιο εις στήθος, τον ευλόγησε και από τότε συνέθετε άσματα, κανόνας κλπ..

Το έτος 867 ήλεγξε τον Βάρδα διότι άφησε τη γυναίκα του και αμάρτανε με νύμφη του και εξωρίσθη. ᾿Επί πατριαρχείας ᾿Ιγνατίου έγινε σκευοφύλαξ εκκλησίας. Πάλι εξωρίσθη από τον Βάρδα εις Κριμαία, ανεκλήθη από εξορία από αγ.Θεοδώρα την βασίλισσα. ῾Ο ᾿Ιωσήφ εκοιμήθη ειρηνικά. Κάποιος άνθρωπος έχασε τον δούλον του, επί 3 ημέρες έμεινε εις ναό ῾Αγ.Θεοδώρου προσευχόμενος να του φανερώση που ευρίσκεται. 

Ενώ ε-τοιμαζόταν ν᾿ αναχωρήση του εφάνη ο ῞Αγ.Θεόδωρος και του είπε, διατί λυπήσαι; σήμερον εκοιμήθη ο ποιητής ᾿Ιωσήφ κι᾿ έγινε υποδοχή από όλους τους αγίους διότι ετίμησε ημάς με κανόνας και τροπάρια η αγία του ψυχή. «῞Υπαγε εις τον δείνα τόπο και θα εύρης τον δούλον σου. ῾Ο άγιος συνέ-θεσε τους περισσότερους κανόνας των Μηναίων» -᾿Οκτωήχους έγραψε εις θεοτόκον, ῞Αγ.Νικόλαο, ῞Αγ.᾿Ιωάννη Θεολόγο, ᾿Αρχαγγέλους..῞Αγ.Στέφανο, άγ.Γεώργιο, άγ.Παντελεήμονα κλπ. ῾Η παρακλητική είναι έργο του ῾Αγ.᾿Ιωσήφ (πλήν των κατά πάν Σάββατο απόστιχα των κεκοιμημένων που εγράψε ο ῞Αγ.Θεοφάνης ο Γραπτός και τα αντίφωνα αναβαθμών όλων των ήχων (Κυριακή εις όρθρο) είναι έργο ῞Αγ.Θεοδώρου Στουδίτου.

῾Ο όσιος ᾿Ιωσήφ εκοιμήθη το 886.

Λειτουργικά κείμενα


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Τὸ δωδεκάχορδον τοῦ Λόγου ὄργανον, τὴν παναρμόνιον λύραν τῆς χάριτος, τὸ Ὑμνογράφον Ἰωσὴφ τιμήσωμεν ἐπαξίως• οὗτος γὰρ ἀνύμνησε, μελιχροὶς μελωδήμασι, Πνεύματι κινούμενος, τῶν Ἁγίων πᾶν σύστημα. Μεθ' ὧν καὶ ἱκετεύει ἀπαύστως, δοῦναι ἠμὶν πταισμάτων λύσιν.

Ίσως σας Ενδιαφέρουν

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον ιστό εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους από άτομα με αναπηρίες ή περιορισμούς. Με σωστό σχεδιασμό, όλοι οι χρήστες απολαμβάνουν ίση πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες.