Άγιος Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος Γεώργιος

Βιογραφία
Ο άγ.Γεώργιος ήτο από Καππαδοκία, στρατηλάτης, ωμολόγησε εις Διοκλητιανό υπέμεινε πολλά μαρτύρια. Εκτυπήθη εις κοιλιά με ακόντιο αλλά έμεινε αβλαβής. Τον έδεσαν εις τροχό διά να ξεσχισθή από κοφτερά σίδηρα. ῎Αγγελος τον έλυσε. Εις λάκκο ασβέστου ο άγιος χώνεται 3 ημέρες, εξέρχεται υγιής, δέρεται με βούνευρα.
Ο ηγεμών Μαξέντιος εζήτησε σημείο. ᾿Ανέστησε νεκρόν ο οποίος έλεγε ότι ήτο ειδωλολάτρης και εβασανίζετο εις κόλασι. ᾿Ανέστησε το νεκρό βόδι γεωργού ο οποίος επίστευσε και τον εθανάτωσαν. Εις ναό ειδώλων διέταξε ο είδωλο να ομολογήση ποίος είνι ο αληθής Θεός. ῾Ο δαίμων εφώναξε ότι ο Χριστός είναι ο μόνος Θεός, τα είδωλα τότε έπεσον και συνετρίβησαν όλα. ῾Η βασίλισσα επίστευσε, υλακίζεται.. εις φυλακή παρέδωκε τήν ψυχήν της.
Οι Αξιωματικοί ᾿Ανατόλιος και Πρωτολέων με 1.000 στρατιώτας επίστευσαν και θανατωθέντες έλαβον το στεφάνι του μαρτυρίου. Ο ῞Αγιος πίνει δηλητήριον και μένει αβλαβής. ῾Ο μάγος ᾿Αθανάσιος πιστεύει -ομολογεί και μαρτυρεί. Εις φυλακή ο ΚΗΙΧ αναγγέλει εις άγιο το τέλος του μαρτυρίου του. Εισελθών εις ναό, έκαμε ο άγιος τον Σταυρό του και ευθύς το είδωλο εκονιορτοποιήθη.
Τέλος απεκεφαλίσθη. Το έτος 919 μ.Χ τρείς αδελφοί εξ ᾿Αχρίδος εις ῞Αγ.῎Ορος, ήθελον να κτίσουν ναό και ηύχοντο εις ποίον άγιον θα εορτάζη. ῾Ετοίμασαν το ξύλο (σανίδα) για αγιογράφησι. Τη νύκτα με ουράνιο φως ήλθε εικών ῾Αγίου Γεωργίου από άγνωστο μέρος. ῾Η μονή ωνομάσθη «Ζωγράφου». ῾Η εικών αύτη υπήρχε εις τη μονή Φανουήλ εις Λύδδα (πλησίον ᾿Ιόππης). Συνεχώς εθαυματουργούσε.
Μία ημέρα παρουσία μοναχών η αγιογραφία της εικόνος απεσπάσθη από το ξύλο και άφαντη έγινε. ῾Ο ηγούμενος είδε τον ῞Αγιο Γεώργιο να του λέγη· «Μη λυπείσθε, εύρον την μονήν μου εις τον κλήρον της Θεοτόκου -εις τον ῎Αθωνα, σπεύσατε εκεί και εσείς διότι εδώ θα ξεσπάση οργή του Θεού διά τας αμαρτίας χριστιανών. ῎Ηλθον όλοι οι μοναχοί της μονής Φανουήλ εις μονή Ζωγράφου και είδον την θαυματουργόν εικόνα του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου..
Επεσκέφθη ο επίσκοπος Βοδενών τη μονή, δεν επίστευε ότι ήλθε από την Λύδδα η εικών.. ήγγισε με το δάκτυλό του την παρειά του αγίου και ώ! Τών κριμμάτων Σου Κύριε! -εκόλησε το δάκτυλό του και δεν ηδύνατο να ελευθερωθή έως ότου έκοψαν τον πρώτο σπόνδυλο του δείκτου. Φαίνεται έως σήμερον το τμήμα αυτό του δακτύλου κολλημένο εις παρειά του αγίου.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.